«Вважаємо за необхідне продовжити терміни встановлення вузлів комерційного обліку і відтермінувати застосування штрафних санкцій за порушення цих термінів...». З таким зверненням до Верховної Ради України виступили депутати Запорізької обласної ради для захисту інтересів споживачів тепла і гарячої води.

Депутати зазначають, що на тлі економічної кризи й карантину витрати з оплати встановлення вузлів комерційного обліку будуть додатковим тягарем для споживачів послуг.

«Значна частина жителів Запоріжжя й області одержали рахунки на оплату житлово-комунальних послуг, які містять повідомлення про намір встановлення вузла комерційного обліку з орієнтовною вартістю таких робіт, а також зауваження про встановлення нових тарифів з централізованого опалення і постачання гарячої води. У цих рахунках дано роз’яснення, що застосування нових тарифів можливе тільки за умови укладання нових договорів про надання комунальних послуг за правилами й особливостями, визначеними Законом України від 09.11.2017 р. № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги». Згідно з його положеннями, нові договори мають бути укладені до 01.05.2020 р. Але світова пандемія гострої респіраторної хвороби COVID-19 внесла свої корективи», — ідеться у зверненні.

Депутати вважають, що такі договори мають бути укладені між споживачами і виконавцями комунальних послуг протягом п’яти місяців від дня завершення карантину, установленого Кабміном.

На думку ініціатора звернення, першого заступника голови облради Єгора Семенкова, відтермінування встановлення вузлів комерційного обліку і незастосування штрафних санкцій за порушення термінів дасть змогу здійснити пошук фінансових ресурсів для виконання вимог закону й залучити кошти органів місцевого самоврядування для зняття фінансового тягаря зі споживачів.

Депутати просять Верховну Раду України врахувати ці обставини, а також той факт, що на сьогодні країна продовжує перебувати в умовах адаптивного карантину. А для зняття соціальної та фінансової напруженості зі споживачів пропонують внести зміни в розділ IV «Заключні й перехідні положення» Закону України «Про комерційний облік теплової енергії і водопостачання». У них депутати пропонують перенести терміни встановлення вузлів комерційного обліку в будинках до 1 липня 2022 року і відтермінувати застосування штрафних санкцій.

Довідково

Чинний з 2 серпня 2017 р. Закон України «Про комерційний облік теплової енергії і водопостачання» передбачає оснащення вузлами комерційного обліку (загальнобудинковими лічильниками) будинків, які в день набрання чинності законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж і не були оснащені такими вузлами обліку. Або якщо такі вузли обліку на день набрання чинності законом вийшли з ладу. Це оснащення в обов’язковому порядку зобов’язаний зробити оператор зовнішніх інженерних мереж. Однією з основних вимог закону є стовідсоткове оснащення будинків, приєднаних до зовнішніх інженерних мереж, вузлами комерційного обліку. При цьому закон встановлює чіткі терміни: для теплової енергії — до 2 серпня 2018 р., гарячої і питної води для нежитлових будинків — до 2 серпня 2018 р., гарячої і питної води для житлових будинків — до 2 серпня 2019 р.