Сюди в супроводі військових кораблів прийшло турецьке судно Barbaros Hayrettin з буровою установкою і два допоміжні. Вони вестимуть пошуки газу й нафти до 23 серпня.

Грецька влада вважає, що в такий спосіб Туреччина зневажає права її держави й висловили черговий протест Анкарі. У відповідь Афінам нагадали: їхні претензії суперечать нормам міжнародного права й вердиктам міжнародних судових інстанцій. Хоча раніше Німеччина і США закликали владу Туреччини припинити пошукові роботи у виключній економічній зоні Кіпру й узагалі не починати розробку родовищ газу й нафти біля грецьких островів.

«Ми не відчуваємо себе зобов’язаними розмовляти з тими, хто не має прав у зонах морської юрисдикції», — заявив на це президент Туреччини Реджеп Ердоган. Показову заява він зробив після молитви в мечеті, облаштованій в колишньому музеї Свята Софія в Стамбулі. Тим самим ще раз підкреслив, що не зважатиме на міжнародну думку як у питанні перетворення музею на мечеть, так і стосовно пошуку вуглеводнів у Середземному морі. Більше того, ВМС Туреччини було віддано наказ провести військові навчання зі стрільбою по повітряних і водних мішенях у морській зоні між грецькими островами Родос і Кастелорізо.

Греція відповіла, що її армію приведено в стан бойової готовності. А до району, де маневрували 17 бойових кораблів Туреччини, було висунуто військові судна й підводні човни ВМС Греції.
Водночас прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у вівторок закликав ЄС провести термінову зустріч міністрів закордонних справ для обговорення напруження в Східному Середземномор’ї і вирішення спору про допустимість ведення Туреччиною розвідувальних робіт у цьому районі. 

Цього самого дня речник верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Петер Стано назвав ситуацію у регіоні винятково небезпечною і закликав сторони до дипломатичного діалогу. «ЄС повністю солідарний з позицією Греції і Кіпру, і хай ні в кого це не викликає сумнівів», — наголосив він.