Голова німецької Федеральної лікарської палати Клаус Райнгард заявив в інтерв’ю газеті Rheinische Post, що «схвалення вакцини без вирішальної, третьої, фази випробувань — це ризикований експеримент на людях». «Це безвідповідально вже на цій стадій робити щеплення цілим групам населення», — наголосив він.

Керівник німецького Інституту імені Пауля Ерліха, (установи, що видає дозволи на проведення клінічних випробувань і реєстрацію вакцин) Клаус Чихутек звернув увагу на низький рівень прозорості в розробці російської вакцини. Він наголосив, що навіть в умовах пандемії треба обов’язково пройти всі етапи випробовування, повідомляє DW.

Прокоментували ситуацію і в міністерстві охорони здоров’я ФРН, зауваживши, що в Європі для схвалення подібної вакцини потрібні достатні свідчення, отримані під час клінічних досліджень, які підтверджують її ефективність і безпеку.

Розкритикували дії Росії і в Сполучених Штатах. «Я сподіваюся, що росіяни точно підтвердили безпечність і ефективність цієї вакцини. У мене є серйозні сумніви, що вони зробили це. Розробити вакцину й підтвердити її безпечність і ефективність — це різні речі. Ми працюємо над шістьма або більше вакцинами. Якби ми хотіли ризикнути й нашкодити багатьом людям, давши їм те, що не працює, то могли б розпочати хоч наступного тижня», — цитує директора Націнституту алергічних та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі Укрінформ.

А міністр охорони здоров’я США Алекс Азар наголосив, що в розробці вакцини від COVID-19 неважливо, хто буде першим. «Суть не в тому, щоб бути першим в отриманні вакцини, а в тому, щоб ця вакцина була безпечною та ефективною», — сказав міністр в ефірі телеканалу АВС.

Вл. інф.