На знімку: Концерт просто неба.

На сучасному етапі розвитку національної економіки важливу роль відіграє аграрний сектор, який останніми роками став однією з головних бюджетоутворювальних та експортних галузей держави, що, крім продовольчої безпеки, забезпечує понад 40 відсотків надходження валюти до країни.

Серед показників розвитку економіки, що характеризують кінцевий результат виробничої діяльності, найважливішим є валовий внутрішній продукт, і саме 25 відсотків його, за підсумками попереднього року, сформовано сільським господарством. І хоча у 2019 році збільшено обсяг виробництва й забезпечено рекордний на той час валовий урожай зернових, який за результатами року становив 75,0 млн тонн, де внесок Харківщини був на рівні 2,88 млн тонн, але для харківських аграріїв 2020 рік видався ще вдалішим.

Сільське господарство в усьому світі — одна з найчутливіших галузей економіки, а тому воно потребує постійної уваги держави та її представників на місцях. Цьогорічна збиральна кампанія триває в умовах карантину, але є досить організованою та дає надію на вагомий цьогорічний урожай. Так, голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер, відвідуючи сільськогосподарські підприємства області, залишився задоволеним як організацією робіт, так і досягненнями аграріїв.

Станом на 10 серпня 2020 року, за даними департаменту агропромислового розвитку Харківської ОДА, намолочено 3,2 млн тонн зерна, середня врожайність становить 47,7 центнера з гектара, що на 8,8 центнера більше від показника минулого року.

На сьогодні найбільший внесок у харківський коровай зробили аграрії Вовчанського району, сільськогосподарські підприємства якого зібрали понад 214,5 тисячі тонн зерна. У цьому самому районі отримано показники найвищої врожайності, де з гектара зібрали по 57,0 центнера ранніх зернових та зернобобових культур. На честь таких досягнень 9 серпня 2020 року Харківська обласна державна адміністрація спільно з Харківською обласною філармонією організували для аграріїв області концерт-подарунок просто неба, влаштувавши імпровізовану сцену з тюків соломи просто посеред поля, де збирався урожай. Захід у такому форматі відбувся вперше в Україні.

Учасників та почесних гостей незвичного заходу привітав голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер, який щиро подякував трудівникам сільськогосподарського виробництва за їхню важку, наполегливу і таку потрібну працю, вагомі результати якої є надійною запорукою, зокрема, і економічної безпеки України.

І зазвучала симфонія в полях. Твори класиків світового музичного мистецтва лунали на полі, де ще донедавна золотом колосилася пшениця.

Результати роботи хліборобів Харківщини дійсно вражають.

На сьогодні в області завершується збиральна кампанія. Ранні зернові та зернобобові культури обмолочено на площі 664,9 тисячі га, або 94 відсотки до прогнозу: пшениці (озимої та ярої) обмолочено на 508,3 тисячі га, або 95 відсотків до плану, намолочено 2,56 млн тонн, урожайність — 50,3 ц/га (2019-го — 42,1 ц/га); ячмінь (озимий та ярий) обмолочено на 128,2 тисячі га, або 89 відсотків до плану, намолочено 537,6 тисячі тонн, урожайність — 41,9 ц/га (2019-го — 32,5 ц/га); горох обмолочено на площі 19,7 тисячі га, або 94 відсотки до плану, намолочено 46,9 тисячі тонн, урожайність — 23,8 ц/га (2019-го — 18,7 ц/га); овес обмолочено на площі 5,4 тисячі га, або 86 відсотків до плану, намолочено 15,0 тисячі тонн, урожайність — 27,9 ц/га (2019-го — 21,7 ц/га). Показники найвищої врожайності ранніх зернових та зернобобових культур отримали сільгосптоваровиробники Вовчанського району, де з гектара збирають по 57,0 центнера зернових. У Нововодолазькому районі урожайність ранніх зернових та зернобобових культур становить 56,4 ц/га, у Великобурлуцькому — 55,8 ц/га, у Золочівському — 55,2 ц/га та у Зміївському — 54,7 ц/га.

З урахуванням цьогорічних досягнень у харківських аграріїв є всі підстави говорити про вагомий внесок наших хліборобів у загальнодержавний коровай. Сподіваємося, що останні літні дні будуть вдалими для хліборобів, адже на часі підготовка до осіннього посіву, збирання соняшнику та кукурудзи.

Фото надано автором.