На Майдані Героїв Небесної Сотні зібралася переважно молодь з числа місцевих активістів. Дехто тримав у руках плакати. Найбільш промовистий був напис: «Свободу не спинити». Англійською написали «Молимося за Білорусь». Найчастіше повторювався на плакатах відомий слоган «Живе Білорусь!».

- У Білорусі в мене близькі родичі й друзі, в ці дні я з ними на постійному телефонному зв’язку, - сказав чоловік на ім’я Максим, який назвав себе військовим резерву. - Вони відверто говорять, що їх у ці дні надихають спогади про наш Майдан. Як і ми в час Революції, починають будувати барикади, як і ми, гуртуються зовсім незнайомі раніше люди.

- Білоруси не вірили в те, що їхній «бацька», як вони називають президента, може дати команду бити людей, - розповіла журналісту учасниця акції Наталя. - Я давно товаришую з однією сім’єю з Мінська. Вони кажуть, що до глибини душі неприємно вражені тим, як силовики поводяться з людьми. Говорять, що в такий спосіб керівник держави остаточно втратив довіру. Його слова про захист простих людей тепер нічого не варті.

Поляк Владіміж приїхав до Вінниці як волонтер, народився у Білорусі й проживав там до шести років. У сусідній державі залишилися родичі. «Не розумію, чому білоруси не повинні мати такі само права, як мешканці європейських країн? - запитує Владіміж. - Чому їм відключають Інтернет? Це ж неправильно. Якщо влада вважає, що вирішить питання силовими методами, то це одна з найбільших помилок».

Підтримати білорусів прийшов ще один волонтер - іспанець Алехандро. Йому взагалі дивно чути, що людям забороняють висловлювати свої думки, спілкуватися через Інтернет.

На Майдані звучали білоруські пісні у виконанні їхніх гуртів. Присутні виступали у форматі вільного мікрофона. Засуджували застосування сили до мирних громадян.

На закінчення акції вінничанка Лариса Степанець пов’язала стрічку з кольорами білоруського прапора на гілку вишні - у формі цього дерева у Вінниці споруджено пам’ятний знак на честь Героїв Небесної Сотні. Один із присутніх зачитав повідомлення з Мінська, яке отримав на свій телефон: «Дякуємо, Віннице, за підтримку! Слава Україні»


Вінничанка Лариса Степанець пов’язала стрічку з кольорами білоруського прапора на пам’ятний знак Героям Майдану.


Плакат з промовистими словами «Свободу не спинити» виділявся серед інших, що їх тримали в руках учасники акції.


Фото автора.