Минулого тижня Київський апеляційний суд розглядав клопотання захисту фігурантів у справі про вбивство Павла Шеремета — лікаря, волонтера Юлії Кузьменко та ветерана АТО, музиканта Андрія Антоненка — про зміну запобіжного заходу.

У вівторок під час засідання суду адвокат Юлії Кузьменко, серед іншого, звернув увагу, що його підзахисна, як стверджувала прокуратура, не може переховуватися на окупованій території, бо в такому разі її як волонтера затримають бойовики.

Виступаючи в суді, Кузьменко порівняла справу, яку їй інкримінують, із репресіями часів СРСР. І висловила припущення, що її разом з іншими фігурантами переслідують для дискредитації волонтерського і ветеранського руху.

Судді вирішили, що ризики, на які посилалася прокуратура (втеча, перешкоджання слідству), уже не актуальні, адже слідство завершено, і частково задовольнили клопотання захисту, замінивши тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Наступного дня той само суд розглянув апеляцію захисту Андрія Антоненка на продовження арешту (скасування тримання під вартою). Однак не задовольнив цього клопотання і залишив підозрюваного в СІЗО.

Адвокат Дмитро Круговий вважає, що, імовірно, таке рішення є спробою морального тиску на підзахисного: «Коли людина бачить, що інших відпускають, пом’якшують захід, це певний тиск. Можливо, щоб він дав якісь показання. Але ми його попереджали, що таке можливо. Також, на мою думку, звільнення Юлії Кузьменко під домашній арешт може бути спробою понизити градус напруження серед ветеранів перед Днем Незалежності. Адже переважно патріотичні організації постійно згадують про цю справу на акціях», — сказав Круговий у коментарі «Громадському». Він припустив, що справа може опинитися в суді у вересні.