Зелені жнива тривають (на знімках).

У господарстві подбали про поживну соковиту добавку до зимового раціону і провели заготівлю силосу. Крім того, скошено і отаву люцерни.

Як повідомив головний агроном господарства Сергій Пугач, нинішній, складний і непередбачуваний за погодними умовами, рік привніс свої нюанси і в створення належної кормової бази для тваринництва. Якщо перший укіс трав був більш-менш вагомим і дав можливість запасти 350 тонн якісного сіна, то отава не встигла відрости і почала сохнути. Тому зеленої маси фактично не дала.

Натомість порівняно гарно вродила силосна кукурудза. На силос у господарстві сіють спеціальні сорти української селекції, які мають значну зелену масу та витриваліші до посухи. Тож стебла виросли до двох метрів і більше. Збиральні агрегати вийшли в поле, коли качани досягали воскової стиглості, а стебла та листкова маса не втратили дорогоцінної вологи. З косовицею впоралися практично за чотири дні. Кожен гектар видав у середньому по 250 центнерів зеленої маси.

Загалом для годівлі худоби взимку закладено на зберігання понад тисячу тонн силосу. І, як зазначив директор господарства Микола Зубков, є задум розширити поголів’я дійного стада.

Кіровоградська область.

Фото автора.