В гонитві за наживою знищується водозбірний регіон, флора і фауна, що не відновлюються. Мешканці самі, за бездіяльності правоохоронців та численних контролюючих структур, виходять на протести, як це було навесні в Сосниці та Бірківці Менського району. Поки що обходиться блокуванням плугів... (на знімку).

Ще в квітні Чернігівська облдержадміністрація створила групу для рейдових перевірок за повідомленнями щодо фактів розорювання прибережних смуг. Була відкрита «гаряча лінія» в департаменті екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Результати перевірок можна побачити на мапі в Інтернеті.

«До «чорного списку» потрапив ряд сільгоспвиробників Бахмацького, Бобровицького, Менського, Козелецького, Куликівського, Прилуцького, Сосницького та Чернігівського районів», — каже голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Зокрема, резонансний випадок зафіксовано на території Менської міської ради (тобто фактично — на території Менської ОТГ). Виявлено самовільне зайняття та використання земельної ділянки природно-заповідного призначення площею 6,0796 га для вирощування кукурудзи. На цих землях встановлено обмеження — охоронна зона навколо гідрологічного заказника місцевого значення «Блистівський». За використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, а також зняття родючого шару ґрунту без спеціального дозволу порушнику нараховано збитки на суму 368 тисяч 181 гривня. Крім того, такі дії містять ознаки кримінального злочину. Тому копії матеріалів перевірки спрямовано до управління стратегічних розслідувань у Чернігівській області. Проте результатів розслідування правоохоронці ще не повідомили...

Водночас Андрій Прокопенко переконаний, що треба виправити прогалини у законодавстві. Тому обласна держадміністрація надіслала листа до Кабінету Міністрів України з пропозиціями змін до нормативних актів для збільшення штрафних санкцій щонайменше до 17 тисяч гривень за кожен гектар. Та головне — треба запровадити заборону на зміну виду цільового призначення заплавних земель при їх використанні. Адже отримані ділянки, як земельні паї ще в 90-х, їхні власники за солідні гроші віддають в нефіксовану оренду недобросовісним аграріям — і в результаті нищиться природа.

Чернігівська область.

Фото з відкритих джерел.