Сумно констатувати, але заощадження населення України невпинно скорочуються. У першому півріччі цього року, як заявив голова ради Національного банку України Богдан Данилишин, показник скоротився майже на 6%.

За словами посадовця, ініційоване Президентом Зеленським підвищення мінімальної заробітної плати так чи інакше підвищить доходи громадян і, відповідно, збільшить можливість заощаджень.

«Тому підвищення мінімальної заробітної плати навіть до озвученої величини є необхідним і доцільним у цей момент», — зазначив голова ради НБУ.

Так-то воно так, але звідки чиновники збираються брати гроші на підвищення мінімалки? Адже промисловість стоїть. Невже з багатостраждального фонду боротьби з коронавірусом? З чого тоді фінансувати «велике будівництво», анонсоване владою? Є, щоправда, ще варіанти... Але, пригадайте, мільйонерами ми вже всі колись були.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України взялися до заходів з посилення кібербезпеки в енергетичному секторі і навіть розробили план створення офісу для залучення міжнародної технічної допомоги, проведення аудиту поточного стану кібербезпеки в енергетиці та організації секторального центру кібербезпеки критичної інфраструктури енергетичного сектору.

Про це йшлося на зустрічі представників Міністерства енергетики із міжнародними організаціями, де в. о. міністра енергетики Ольга Буславець наголосила, що Міненерго розпочало активну роботу зі створення системи, що справді стане ефективною в умовах сучасних кібернебезпек.

Втілення плану дасть змогу забезпечити агрегацію та обмін інформацією про кіберзагрози серед об’єктів критичної інфраструктури енергетичного сектору, обмінюватися інформацією із національними суб’єктами забезпечення кібербезпеки, підвищити рівень кібербезпеки критичної інфраструктури енергетичного сектору.

«Зміни у зовнішньому та внутрішньому безпековому середовищі України вимагають невідкладного створення галузевої системи кібербезпеки критичної інфраструктури енергетичних об’єктів», — підсумувала чиновниця.

А ми додамо: мало того, що державні об’єкти критичної енергетичної інфраструктури стали надбанням сумнівних приватних господарів, так ще й «невідомі хакери» дозволяють собі зламувати новий сайт міністерства та вимагати викуп.

Нагадаємо. Старий сайт на момент атаки позаминулого року продовжував працювати і працює донині, а от новий www.mev.gov.ua відтоді припинив своє існування. Така, з дозволу, кібербезпека.

Тим часом надійшли свіжі новини від Державної служби статистики України, згідно з якими за перше півріччя цього року 12 регіонів країни мали рівень оплати за спожиті житлово-комунальні послуги (без урахування газу та електроенергії) понад 100%. Зокрема, Черкаська (109,1%), Сумська (108,3%), Миколаївська (106,1%), Вінницька (104,7%), Київська (104,6%), Чернівецька (104,5%), Полтавська (104,0%), Чернігівська (103,8%), Львівська (103%), Тернопільська (102,6%) та Житомирська (102,2%) області та м. Київ (103,5%).

«...важливо, споживачі сплачують не тільки нараховані суми, а й погашають борги — з початку року заборгованість населення за комунальні послуги зменшилась на понад 900 млн грн», — прокоментувала заступник міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

За cловами чиновниці, загальна заборгованість населення за комунальні послуги на 1 липня становила 29,6 млрд гривень, що на 901,4 млн грн менше, ніж на початок року. Зокрема, борг за централізоване опалення та гарячу воду становить 18 млрд грн, водопостачання та водовідведення — 5,5 млрд грн, утримання будинків та прибудинкової території — 5 млрд грн, вивезення побутових відходів — 1 млрд грн.

Найбільше заборгували споживачі Києва (6,1 млрд грн), Дніпропетровської (5,2 млрд грн) та Харківської (4,6 млрд грн) областей.

Днями в радіоефірі прозвучала думка одного з чиновників, відповідальних за нарахування за житлово-комунальні послуги. На скаргу споживачів, що надто часто трапляються помилки у рахунках, він порадив звертатися до центрів обслуговування і приносити квитанції за три роки. Прикро, що нікого вже не дивує і не дратує, що помилки, як правило, трапляються, звісно ж, на користь надавачів послуг. І не інакше. Цікава якась арифметика, правда?

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.