Після засідання Держкомісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій не було ухвалено будь-якого рішення щодо масового святкування іудейського Нового року в Умані, а лише доручено відомствам гарантувати безпеку та інформованість прочан, на Черкащині піднялася хвиля обурення позицією центральної влади.

Зокрема, міський голова Умані Олександр Цебрій (на знімку) у відеозверненні до Президента України зазначив, що при ухваленні рішення про дозвіл чи заборону масового паломництва хасидів передусім потрібно врахувати думку місцевої територіальної громади. Однак на засідання Держкомісії не було запрошено жодного працівника міськради, інших фахівців, які впродовж багатьох років відповідали за організацію цих заходів.

До глави держави звернувся також міський голова Черкас, керівник обласного осередку Асоціації міст України Анатолій Бондаренко. Він наголосив, що прибуття до Умані 5—10 тисяч хасидів та велелюдне святкування 18 вересня іудейського Нового року (на знімку) створює в умовах коронавірусної пандемії загрозу не лише для Черкащини, а й для всієї України.

Із пропозицією скасувати цьогорічне паломництво виступив також народний депутат України Антон Яценко, який представляє у парламенті уманський виборчий округ.

Минулої суботи під стінами міської ради відбулося народне віче, на якому мешканці Умані закликали керівників держави зважити на небезпеку скупчення великої кількості іноземних громадян та нехтування ними елементарними санітарними нормами.

Лікар-інфекціоніст у своїй промові на зібранні нагадала владі, що в Умані першим хворим на коронавірусну інфекцію став хасид, який приїхав навесні з великою родиною на могилу цадика Нахмана. Через ускладнення, викликані COVID-19, 46-річний іноземець помер, а його дружина та четверо дітей навідріз відмовлялися пройти тестування на коронавірус. Тільки з допомогою поліції вдалося взяти у них біозразки, які згодом виявилися позитивними.

Міський голова Умані під час віча вкотре звернувся до Києва із закликом розпочати міждержавні переговори з питання паломництва хасидів.

«Нинішньої весни через пандемію та жорсткі карантинні обмеження ми святкували Великдень онлайн, — сказав Олександр Цебрій. — Чому б зустріч іудейського Нового року, зважаючи на поширення коронавірусної інфекції, також не провести в іншому форматі?».

Тим часом частина жителів Умані вже не сподівається, що їхні застереження почують в Офісі Президента та в уряді. «Якщо автобуси з паломниками вирушать з аеропорту до Умані — нам потрібно рятувати своїх дітей. Ми на трасі заблокуємо пересування транспортних засобів», — заявили під час проведення народних зборів найрішучіше налаштовані містяни.

Фото прес-служби Уманської міськради та із сайту «Прочерк».