На зборах встановили термін — до 1 вересня нинішнього року.

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці староста Демидівки Юрій Мельник. Протягом трьох годин тривало обговорення надзвичайної події з несанкціонованим завезенням на територію села твердих побутових відходів. Сотні тонн лежать просто неба, розкладаються під сонцем. «Найбільше відчувають сморід жителі вулиць Гоголя, Сонячної, Колгоспної, — зазначив староста села Юрій Мельник. — Не дивно, що на зборах люди слів не добирали, адже йдеться про їхнє здоров’я, здоров’я дітей. Без сумніву, це злочин, скоєний щодо громади. Поки триває розслідування, відходи треба вивезти».

Саме про це йдеться у зверненні учасників зборів. Його надіслали керівнику Гніванської міської ОТГ, до складу якої входить Демидівка, голові облдержадміністрації, начальнику обласної поліції, прокурору області, керівнику Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, а також главі держави. Люди вимагають забезпечити їм право жити в чистому довкіллі.

Якщо не буде вжито належних заходів і відходи не вивезуть, жителі громади планують перекрити залізничний рух на території села. Вказали час і дату проведення такої акції — 10-та година ранку 1 вересня 2020 року.

Нагадаємо, факт забруднення земель сільськогосподарського призначення встановили працівники прокуратури спільно з поліцейськими Вінницької області. У ніч на 10 серпня затримали п’ять автомобілів із завезеними побутовими відходами на територію села Демидівка. Згідно з документами, що їх надали водії, вантаж доставлено з Львівщини.

Кримінальне провадження відкрито за ст. 239 Кримінального кодексу України (забруднення або псування земель). За таке порушення передбачено обмеження волі строком від двох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Слідчі дії на місці скидання сміття провела також прокуратура Львівської області. Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці прокурор Львівщини Ірина Діденко.