Такі цифри навів директор департаменту економіки й інвестицій Вінницької міськради Максим Мартьянов під час звіту про виконання Програми економічного і соціального розвитку за перше півріччя 2020-го.

Якщо торік за шість місяців підприємства виручили від продажу своїх виробів 14,8 млрд грн, то нині за такий само період отримали 13,5 млрд.

Пандемія негативно вплинула на економіку міста — у переважній більшості галузей зафіксовано спад виробництва. На понад чверть (26,5%) зменшено виробництво будівельної продукції та виконаних будівельних робіт. Місто менше отримало інвестицій. Скорочено перевезення вантажів і пасажирів автомобільним і залізничним транспортом.

Єдине, що вдалося, — дещо збільшити експорт товарів. Імпорту завезено менше, тому збереглося позитивне сальдо у зовнішній торгівлі.

На ринку праці теж спостерігаються негативні тенденції: у місті більше безробітних, а кількість вільних робочих місць зменшилася. Згортають бізнес малі та середні підприємства, число яких також скоротилося.

Міська рада розробила програму антикризової підтримки, однак вона не може врятувати ситуацію. У скарбничці громади також поменшало грошей.