Напередодні нового навчального року найбільша увага приділяється готовності закладів освіти Івано-Франківська до роботи в умовах карантину: забезпечення засобами дезінфекції, розроблення схем перебування школярів у приміщеннях, підготовка до проведення уроків.

Директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації Віктор Кімакович наголошує, що навчальний процес у школах розпочнеться 1 вересня у звичайному режимі, за винятком віднесених до червоної зони районів.

Задля можливого виявлення небезпечної інфекції працівникам галузі проведуть ІФА-тестування.

Початку осені з острахом чекають самі педагоги. Директори шкіл отримують чи не щодня нові рекомендації з Міносвіти: то маркування входів-виходів для різних груп дітей, то дезінфекція приміщень, то зонування. Десь не дораховуються в колективах учителів: хтось хворіє на коронавірус, хтось — на карантині.

Навесні з радістю очікували завершення карантинного марафону. Було простіше, бо керівництво закладів закривало очі на те, що не всі відповідально проводили віртуальні уроки (чого гріха таїти). Тепер же таке ставлення до роботи не пройде. А ще можуть скоротити освітні програми із музики, трудового навчання, образотворчого мистецтва. Гурткова робота в школах та позашкільні заклади також під питанням.

Стурбовані і батьки. Франківчанка Людмила Андрусяк розповіла, що сину-п’ятикласнику приписали вже окуляри. Через карантин її Богданко мало гуляє, а під час навчання просиджував годинами перед комп’ютером і телефоном. Батьки всіляко підтримують дитину, допомагали навесні з уроками, домашніми завданнями. Але ж тепер на роботі. Тож осінь — пора випробувань для всіх.