Соковиті падалиці встелили землю під яблунею. Довго зберігати такі плоди не вийде. Якщо вже не хочете повидла чи сушки, можна швидко і доволі просто виготовити оригінальні ласощі — пастилу.

Миємо, чистимо плоди від серцевини. Ріжемо на шматки та запікаємо в спеціальному посуді в мікрохвильовій печі або в духовій шафі. Ще гарячими перетираємо через друшляк. Такий спосіб дозволяє зберегти майже всі корисні речовини яблук та збільшити кількість у них пектину. А цей природний вуглевод сприяє обміну речовин, знижує рівень холестерину.

Пюре із печених яблук — основа для пастили. За бажання можете додати в нього ванільного цукру та кориці для підсилення аромату. Можна змішувати з іншими перетертими фруктами та ягодами (краще розмороженими), а також горішками, кунжутом.

На листи, застелені пергаментним папером та злегка змащені рафінованою олією, викладаємо підготовлене пюре товщиною десь 0,5 см. Розрівнюємо. Висушуємо в розігрітій до +55 градусів газовій духовці протягом 4—5 годин, із привідкритими дверцятами. Так само можна розкласти в електросушарці. Тут ще простіше: встановлюємо режим +45 градусів та витримуємо так 12 годин.

Висушена пастила легко відділяється від пергаментного паперу. Готовий продукт зберігаємо скрученим у трубочки. Або ж нарізаємо довільним способом та складаємо до коробок чи стрейч-пакетів. До цього процесу залучаємо дітей — вони особливо люблять солодку творчість.

Оригінально виглядають равлики-спіральки із нарізаних трубочок. За бажання їх можна покласти в коробку і притрусити цукровою пудрою. Таким способом пастила краще зберігається, однак не годиться для хворих на діабет.

Є чимало рецептів приготування пастили. Приміром, до яблучного пюре додають збиті з цукром на круту піну яйця. Тоді викладають суміш до духової печі товщим шаром. Під час висушування на маленькому вогні обертають, щоб процес ішов рівномірно. Зберігають посипаними цукровою пудрою.


Івано-Франківська область.

Фото автора.