Учасники святкового дійства в Івано-Франківську.

 В церквах і на майданах, на спортивних та концертних майданчиках, на гірських вершинах Прикарпаття та велопробігах дорогами області — величність події підсилювалася емоціями учасників усіх цих заходів.

На Вічевому майдані Івано-Франківська 23 серпня керівники області та міста, священики та всі небайдужі хвилиною мовчання віддали шану полеглим борцям за волю й незалежність нашої Вітчизни. На честь Дня Державного Прапора гордо замайорів над центральним майданом освячений архієреями українських церков національний стяг.

В офіційній церемонії урочистого підняття прапора взяли участь народні депутати, голова облдержадміністрації Віталій Федорів, перший заступник голови облради Василь Гладій, міський голова Руслан Марцінків, родина загиблого на сході країни правоохоронця Петра Безпалька, військовослужбовець Павло Ткачук, ветерани визвольних змагань, кращі школярі та представники громадських організацій.

На День Незалежності, 24 серпня, в Меморіальному сквері Івано-Франківська відбулася панахида за полеглими за волю та мирне небо Вітчизни. Звідти урочистою ходою рушили до Вічевого майдану, де відбулися урочистості з нагоди найбільшого державного свята. В них узяла участь народна депутатка Оксана Савчук, керівники області та міста.

Голова обласної ради Олександр Сич не брав участі в урочистостях через самоізоляцію. Привітав мешканців Прикарпаття відеозверненням. Керівник зазначив, що з перших днів державності український суспільний організм вразили корупція, олігархізація, залежність від сусідньої держави. Проте новітні революції засвідчили непримиренність до цих явищ.

«Як і попередні покоління, ми змушені знову обстоювати незалежність зі зброєю в руках. Життя тисяч наших братів і сестер — ціна суверенітету і права самостійно обирати власне майбутнє. Патріотизм, непохитна віра, активна життєва позиція, небайдужість і сумлінна та наполеглива повсякденна праця є основою для процвітання Української держави. Запорука незалежності — взаємна підтримка, почуття нескінченної любові до рідного краю, прагнення до єдності, порозуміння та згуртованості», — йдеться у зверненні.

Олександр Сич наголошує, що національна незалежність — це право та можливість мати і плекати свій власний, споконвіку сформований далекими предками спосіб життя. Бути по-справжньому незалежним — це очиститися від намулу неволі, позбутися тієї внутрішньої ментальної роздвоєності, коли правильно та патріотично говориш про все українське, але в побуті слухаєш московську пісню, дивишся московські серіали, що пропагують московський спосіб життя та московських героїв, і при найменшій потребі сам переходиш на московську говірку.

«Незалежність — це не тільки адміністративний кордон із учорашніми московським, польським, мадярським чи румунським колонізаторами. Це насамперед власна міцна національна держава — система владних інституцій, покликаних упорядковувати наше життя: від сільської ради чи ради ОТГ — до Верховної Ради, від їх виконкомів — до Кабінету Міністрів, від сільського старости чи голови міста — до Президента. Тож бути по-справжньому незалежним — це стати відповідальним творцем державних інституцій і відповідальним громадянином. Бути незалежним — це бути переповненим емоцією гордості за все своє, рідне і національне», — наголошує Олександр Сич.

З нагоди свят в обласному центрі відбувалися різноманітні акції: в’язання символічної стрічки єднання, презентації книги «Івано-Франківськ —місто героїв», виставкове дитяче містечко «Україна — це ми!», ярмарок. Звісно, із дотриманням соціальної дистанції та маскового режиму. Адже кілька районів області досі перебувають у червоній зоні щодо поширення коронавірусу.

Фото прес-служби Руслана Марцінківа.