Навіть прибуткових, таких, як у селах Блажево, Березово. Людям пояснили: така політика центрального офісу банку. Банківські працівники на місцях (в районах і навіть в області) — лише виконавці його розпоряджень, вони нічого не вирішують, тому марно до них звертатися.

Відтак через звернення до нашої газети (а вони одиночні та колективні) мешканці Рокитнівського району Рівненщини хочуть донести до голови правління АТ «Ощадбанк» Андрія Пишного та наглядової ради банку цю проблему.

«В АТ «Ощадбанк», схоже, не дорожать своїми клієнтами, якщо так чинять. Бо власникам пенсійних карток, зарплатних (вони переважно у бюджетників), щоб зняти гроші, потрібно буде їхати за багато кілометрів до райцентру Рокитне, де є п’ять банкоматів Ощадбанку. А села у Рокитнівському районі віддалені від райцентру, до того ж, це зайві витрати на дорогу, в тому числі часу. Та й транспорт нині, в умовах карантину, не дуже добре ходить, — пишуть наші читачі, а заодно поки що користувачі послуг Ощадбанку до редакції. — У селах банкоматів теж нема, тому зняти готівку після закриття відділень Ощадбанку по селах стане проблемою. Ми змушені будемо шукати інший вихід — переходити на обслуговування в іншу установу. А до керівництва Ощадбанку у нас запитання: навіщо така банківська політика, за якої ви втрачаєте клієнтів?».

Ознайомившись із зверненнями жителів Рокитнівського району, ми теж спробували змоделювати, хто міг би замінити в обслуговуванні Ощадбанк. Найбільш реальним претендентом на заміщення «вакантного» місця в обслуговуванні могла б стати «Укрпошта», яка має 24 відділення поштового зв’язку — майже у кожному селі — Рокитнівського району. Пенсіонери, які обслуговувалися в Ощадбанку і яким тепер далекувато й незручно буде їздити до райцентру Рокитне, можуть перейти на обслуговування «Укрпошти». У зверненнях до редакції вони написали про такі наміри.

А ось працівникам бюджетної сфери (вчителям, культпрацівникам, медикам), які мають зарплатні картки Ощадбанку, отримати зароблені кошти після закриття у селах банківських відділень буде складніше. Проблем не матимуть хіба тільки ті, що мешкають у райцентрі Рокитне та селищі Томашгород, де у поштових відділеннях є платіжні термінали. З їх допомогою можна зняти готівку з карток багатьох банків, з якими «Укрпошта» уклала угоди на обслуговування. До речі, за зняття готівки з поштових терміналів не пошта, а банк бере комісію згідно зі своїх тарифів, у т. ч. Ощадбанк. А в райцентрі Рокитне є банкомати Ощадбанку, тож бюджетників тут ця проблема не зачепила.

Загалом, як повідомили у Рівненській дирекції «Укрпошти», у Рокитнівському районі комп’ютеризовані відділення зв’язку у райцентрі Рокитне, селах Рокитне, Березове, Глинне, Карпилівка, Масевичі, Старе Село, Томашгород, селищі Томашгород (2 відділення). Але термінали поки що встановлені у селищах Томашгород та Рокитне. За необхідності, кажуть поштовики, можна буде підсилити платіжними терміналами й інші комп’ютеризовані поштові відділення. Тоді і пенсіонери, і бюджетники зможуть знімати готівку з карток на пошті.

«А взагалі-то у цю проблему мав би втрутитися Нацбанк, — вважають люди у зверненнях. — Адже у цій проблемі зачіпаються інтереси держави. Бо якщо бюджетники не зможуть отримувати зарплати в Ощадбанку чи деінде, їм по старинці змушені будуть виплачувати зароблене за місцем їхньої роботи, тобто доведеться знову запроваджувати посаду касира в установах, де вони працюють, а це зайві бюджетні витрати, на що свідомо штовхають «автори» закриття банківських відділень з центрального київського офісу АТ «Ощадбанк». Хочемо привернути увагу до цієї проблеми голови правління АТ «Ощадбанк» Андрія Пишного», — наголошують автори листів до редакції.

Знає про проблему і голова Рівненської ОДА Віталій Коваль та його заступники. Ось як прокоментував звернення жителів Рокитнівського району з цієї проблеми заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко:

— Облдержадміністрація теж зі свого боку звернулася до правління АТ «Ощадбанк» стосовно згаданої проблеми. Вона справді є дуже важливою для кількох тисяч мешканців Рокитнівського району. Очікуємо на виважене рішення в інтересах громади. Також проведено перемовини з керівництвом обласної дирекції «Укрпошти», яка готова надавати послугу з доставки пенсій та інших виплат. Ми просимо підключитися до вирішення цієї проблеми «Укрпошту» і встановити необхідне обладнання у всіх комп’ютеризованих відділеннях «Укрпошти» Рокитнівського району.

До речі, начальник відділу фінансових послуг Рівненської дирекції АТ «Укрпошта» Вікторія Кісліцина додала:

— АТ «Укрпошта» надає широкий спектр послуг. Окрім виплати та доставки пенсій і соціальних виплат, може виплачувати заробітні плати. Але для цього потрібно укласти договір з АТ «Укрпошта» про доставку заробітної плати у вигляді грошових переказів. Це стосується не лише бюджетних організацій. Ми також надаємо послуги з прийому готівкової виручки від юридичних осіб для зарахування на їх поточні рахунки. Тобто, «Укрпошта» практично надає всі банківські послуги, крім відкриття поточних рахунків, хоча й цей законопроект №2788-д на розгляді у Верховній Раді. Тож ми готові прийняти на обслуговування клієнтів Ощадбанку з Рокитнівського району.

Жаль тільки, що місцеві банківські працівники боролися за залучення клієнтів, яких тепер можна втратити одним розчерком пера центрального апарату Ощадбанку, а відтак і прибутки.