Захід організував депутат облради Володимир Барцьось. «Громаді села вдалося повернути із забуття ім’я ще одного патріота, борця за незалежність рідної землі Івана Трейка, — зазначив у своєму виступі посадовець. — Зробили добру справу спільними зусиллями завдяки небайдужості та підтримці його земляків — сільського голови Юрія Філіповського, підприємців, учасників бойових дій на Донбасі, членів молодіжної крайової організації «Козацька Січ».

Уперше про генерал-хорунжого Івана Трейка історик Володимир Барцьось почув від місцевої жительки Зої Загородньої. Під час війни з більшовиками ворогам не вдавалося схопити воїна. Вони жорстоко помстилися йому — закатували дружину.

Після поразки українських визвольних змагань Трейко організував спротив комуністичному режиму у кількох повітах Київщини. Мав велику конспіративну сітку, тому вдалося здійснювати операції аж до 1927-го. У роки Другої світової служив у лавах УПА на Рівненщині. Загинув 18 липня 1945-го в бою з військами НКВС.

Залпами військового салюту вшанували Героя. Для місцевої молоді, яка була присутня на урочистостях, організували велопробіг. Виступи гуртів юних козачат викликали у присутніх щирі оплески. Дрібний дощ, який розпочався під час події, промовці назвали символом очищення від комуністичного минулого, коли забороняли навіть згадувати імена борців за незалежність.

Фото зі сторінки Володимира Барцьося у Фейсбуці.