Відповідно до репрезентативного опитування, проведеного інститутом вивчення громадської думки YouGov, 21% опитаних повністю погоджується з такою моделлю, запропонованою профспілкою IG Metall. Ще 40% найімовірніше її підтримають.

Причому серед жінок цей показник вищий (65%), ніж серед чоловіків (58%)

Серед тих, хто схвалює такий захід, найбільше прихильників Соціал-демократичної партії Німеччини — 47%. Майже така само підтримка і серед виборців Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (44%), а також Партії зелених (43%). Із виборців Вільної демократичної партії за «чотириденку» виступає 37%. Кількість прихильників скороченого робочого тижня серед симпатиків Партії лівих становить 33%. Найнижча підтримка в такого варіанта порятунку економіки — у правих популістів партії «Альтернатива для Німеччини» (29%).

Тему для обговорення запровадження чотириденного робочого тижня з метою збереження робочих місць у металургійній та електротехнічній промисловості запропонувала профспілка концерну IG Metall. Перший голова правління профспілок Йорг Гофманн вважає, що чотириденний тиждень став би реакцією на структурні зміни в таких галузях, як автомобільна промисловість. Це дало б змогу зберегти робочі місця на виробництві, а не скорочувати їх.

Водночас федеральний міністр праці та соціальних питань Хубертус Хайль повідомив виданням медіа-групи Funke, що скорочення робочого часу з частковою компенсацією зарплати може стати розумним заходом і дасть змогу Німеччині подолати кризу, викликану пандемією коронавірусу.

Натомість президент Німецького інституту економічних досліджень Марсель Фратцшер хоч і підтримав ідею «чотириденки», але вважає, що день, котрий «випадає», узагалі не слід
компенсувати.

Для цього є підстави: у другому кварталі ВВП ФРН через пандемію коронавірусу скоротився на 10% порівняно з попереднім кварталом. Безробіття у липні залишилося на рівні 6,4%.

Берлін.