«Обіцяли, що у вас буде дитсадок, і слова дотримали, заодно ще й школу відремонтували, — сказав під час виступу перед громадою керівник Іванівської ОТГ Михайло Кулик. — Зробити все це вдалося протягом одного року. Насамперед тому, що в селі, мабуть, немає такої людини, яка б не допомагала в роботі будівельникам. Терміни будівництва пришвидшили і кошти зекономили».

Керівник громади подякував підприємцям, які поділилися коштами для загальної справи, надавали техніку для виконання робіт, а також іноземним партнерам — представництву Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні та Агентству США з міжнародного розвитку (USAID), які надали 580 тисяч гривень на реалізацію грантового проекту.

Представники МОМ надіслали відеозвернення до громади. «Упроваджуючи проект, ви продемонстрували фантастичну командну роботу, високу мотивацію, професіоналізм і прагнення до спільної мети. Сподіваюся, наступного разу зможу сказати ці слова вам особисто під час відвідання громади», — зазначив у відео-зверненні голова представництва МОМ в Україні Ан Нгуєн.

Загалом 5,6 мільйона гривень витратили на два названі об’єкти. Раніше у Слобідці не було дитячого садка. Питання про його будівництво не раз порушували на різних рівнях. Село невелике, у школі менш як сто учнів, для чого тут дитсадок?

Приблизно так розмірковували ті, від кого залежало будівництво. «Немає коштів», — так відповідали громаді.

Фінансова децентралізація дала можливість збільшити надходження до бюджету ОТГ з 13 до 48 мільйонів гривень. Новообраний голова Михайло Кулик виявив зацікавленість і наполегливість у розв’язанні проблеми. Дошкільна установа розрахована на 30 дітей. У зв’язку з карантинними заходами, поки що прийматимуть половину малюків, зокрема пільгових категорій і тих, у кого обоє батьків працюють.

Це вже п’ятий об’єкт соціальної сфери, споруджений або капітально оновлений на території Іванівської ОТГ упродовж трьох останніх років. Крім дитсадка, збудували нову амбулаторію, сучасний спортивно-ігровий майданчик, реконструювали приміщення ще однієї школи. Невдовзі розпочнуть роботи з комплексної реконструкції дитячого садка в селі Гущинці.

«Громади, які створюють комфортні умови та сучасні освітні послуги для дітей, за-кладають міцний фундамент для свого майбутнього», — наголосила під час виступу на урочистостях заступник голови Вінницької облдержадміністрації Наталя Заболотна.

Вінницька область.