У селі Деньги Золотоніського району відбувся перший всеукраїнський день картоплі. Захід провели на полях ТОВ «Гранекс-Черкаси», власником і директором якого є бельгійський бізнесмен Том Ван Гої.

В інноваційному господарстві на крапельному зрошенні вирощуються 76 сортів картоплі. Оцінити врожайність та смакові якості бульб мали можливість учасники картопляного фесту, які з’їхалися з усіх куточків України.

Представники ТОВ «Гранекс-Черкаси» показали гостям сучасні картоплезбиральні комбайни, накопичувальний басейн для зрошення, овочесховища, розповіли про новітню високотехнологічну агротехніку вирощування одного з найулюбленіших національних продуктів.

«Нинішнього року, — поділилася виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова, — ніхто в Європі через ситуацію з коронавірусом не проводив такі заходи. Ми ж хотіли привернути увагу урядовців до галузі. Одна з проблем, яку необхідно якнайшвидше розв’язати, — запровадити дзеркальні умови для країн-імпортерів картоплі. Зокрема, для головних постачальників — Росії та Білорусі. Нині від України вимагають експортувати картопляну продукцію, вирощену винятково на ділянках, вільних від карантинних організмів. Водночас до імпортерів таких вимог не висувається. Це гальмує розвиток вітчизняного картоплярства».

Слід зазначити, що нинішнього року Україна ввійшла до трійки країн — найбільших споживачів картоплі, після Китаю та Індії.