Можливо, компанії «Трансшип», яка виконує суднопіднімальну операцію, доведеться трохи прискорити роботи, щоб усе відбулося гладко та за сценарієм — а не так, як у судновласника наприкінці липня.

Очікується приїзд в Одесу Президента України Володимира Зеленського, який буде присутній на рятувальній операції. Нагадаємо, раніше Президент під час візиту в Одесу до дня ВМС на початку липня поставив перед усіма відповідальними структурами чіткий строк підйому танкера — до 20 липня. Вказівку Президента не виконали. Але наприкінці липня за рахунок судновласника — зареєстрованої у Великій Британії фірми «Містер Дрейк ПіСі» — було зроблено три спроби перевернути «Делфі» буксирами. Без серйозної попередньої підготовки всі вони завершилися повним фіаско.

У свою чергу, міністр інфраструктури Владислав Криклій розповів, що в судновласника був цілий рік з моменту аварії корабля, щоб підняти судно: «Згідно з міжнародними конвенціями з морського права, судновласник має право протягом року самостійно це зробити (підняти своє затонуле судно. — Ред.). Судновласник так і не спромігся або не захотів самостійно передати право державі, тому рішенням комісії з техногенної і екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ми це визнали надзвичайною подією, передали питання в сферу відповідальності Адміністрації морських портів, а вони провели добір рішень з підйому судна».