Розглянуто багато цікавих законопроектів. Зокрема, проект закону України № 3428 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення захисту права осіб на справедливий судовий розгляд у кримінальних справах», поданий народним депутатом Ольгою Василевською-Смаглюк.

Законопроектом пропонується передбачити в КПК, що в разі, якщо органом міжнародної організації, компетенція якого визнана Україною, встановлено порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом, відповідна особа має право на звернення до Верховного Суду із заявою про перегляд справи за виключних обставин.

«Цей документ дасть змогу посилити захист права на справедливий суд у кримінальних справах і надасть можливість особам, чиє відповідне право порушено, отримувати перегляд судових рішень національними судами, — зазначила О. Василевська-Смаглюк.

Крім того, пропонується, що особа може клопотати про витребування Верховним Судом копії відповідного рішення органу міжнародної організації в органу, відповідального за представництво інтересів держави в цьому органі міжнародної організації. Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) рекомендувало законопроект відхилити.

Також розглянуто законопроект № 3303 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо спрощення та вдосконалення діючих норм закону з метою уникнення покарання винними особами та розвантаження судових органів». Він пропонує продовжити строк надання письмової підозри внаслідок складності провадження до сорока восьми годин. Мовляв, двадцять чотири години є незначним проміжком часу для підготовки обґрунтованого повідомлення про підозру затриманій особі.

«Законопроект передбачає здійснення освідування на підставі постанови слідчого або прокурора та, за необхідності, судово-медичного експерта або лікаря. Це дасть змогу спростити організацію проведення даної слідчої дії, до того ж зменшить навантаження на прокурора у кримінальному провадженні. Пропонується під час проведення слідчого експерименту вилучати речі, які можуть бути доказами у кримінальному провадженні. Законопроект надає право прокурору проводити огляд не тільки місцевості, приміщення, речей, документів, а й особи», — зазначив під час доповіді автор закону народний депутат Сергій Кузьміних.

ГНЕУ рекомендує законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також було розглянуто проект закону України № 3948 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (реєстр. № 3948), поданий Кабінетом Міністрів України. Документ пропонує зробити жорсткішими санкції за продаж лікарських засобів без рецепта у заборонених законодавством випадках.