На знімку: Дмитро Іванюк та Василь Пилипюк — про нові проекти.

Він займатиметься заготівлею та збутом дарів Карпат.

Добре з DOBRE

«Кооператив створений для надання послуг із сушіння та заморожування дарів природи. Їх можуть здавати не тільки мешканці ОТГ та навколишніх сіл, а навіть — із сусіднього Путильського району Чернівеччини. Так само є плани переробляти овочі та фрукти, ягоди, горіхи, з наступним їхнім консервуванням», — коментує подію голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк.

Кошти на необхідне обладнання отримали завдяки програмі «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Умовою проекту передбачене співфінансування із місцевого бюджету.

«У нашій віддаленій гірській місцевості важко забезпечити якесь виробництво. Селяни живуть із тваринництва та садівництва, виготовлення чаїв із лікарських рослин, збору дикорослих грибів та ягід. На зустрічах у громадах люди саме і наголошували на зберіганні, переробці та реалізації цієї продукції. Заготівля — важка праця, та ще важливіше мати збут», — розповідає голова ОТГ.

Білоберізьку ОТГ однією із перших відібрали до участі в Програмі USAID DOBRE. Експерти з Польщі допомогли розробити стратегію розвитку громади на 2017—2027 роки. Писали її не на коліні чи в кабінеті. Здійснювали точковий подвірний обхід.

Під час опитування господарі просили про найважливіше — допомогти з утриманням сільської дорожньої інфраструктури. Адже тут часті зсуви, взимку — кількаметрові замети. Новостворене комунальне підприємство ОТГ не мало відповідної техніки для своєчасного реагування. Від іноземних партнерів у рамках співпраці отримали багатофункціональний потужний екскаватор.

Також гострою у Карпатах є проблема поводження із твердими побутовими відходами. Завдяки проекту за кошти програми DOBRE в ОТГ придбають 63 євроконтейнери для роздільного збору твердих побутових відходів, а громада за свої кошти облаштує 21 майданчик для розміщення цих контейнерів у всіх населених пунктах ОТГ.

Ще одна ініціатива селян щодо створення кооперативу із заготівлі та переробки молока і м’яса наразі не реалізована. Бо цим видом діяльності має займатися не громадське підприємство, а приватне. Адже така продукція не може довго зберігатися, потрібні великі капіталовкладення. Якщо власник вклав власні немалі кошти, то дбатиме про асортимент, вивчатиме ринок, шукатиме шляхи збуту.

Ягідні та грибні перспективи

Новому підприємству «Гуцульські ґазди», що його очолив Василь Лазорик, у селі Білоберізка сдали в оренду занедбане приміщення колишньої лазні. Із бюджету ОТГ виділили 215 тис. грн на перекриття даху. Від Програми DOBRE отримали обладнання на 837 тис. грн — камеру для шокового заморожування продукції при -32 градусах, камеру зберігання готової продукції, де забезпечено -20 градусів, інфрачервону сушарню, овочерізку та столи. Голова кооперативу їздив переймати досвід до інших областей.

«Найважче було зібрати людей, переконати в доцільності кооперації. Багато хто й досі не вірить, що таке можливе. Вважають — якщо хтось щось дає, то це свого роду кредит, за який опісля виставлять рахунок. Нас же на семінарах американські партнери націлювали: якщо людина вклала власні кошти, то вона зацікавлена в їхньому ефективному використанні та поверненні. Тож співфінансування важливе», — акцентує Дмитро Іванюк.

Сільська рада ОТГ увійшла до кооперативу на правах асоційованого членства. Так само до його лав може вступити кожен селянин, навіть із сусіднього Путильського району, що межує тут через Черемош.

Тепер уже є перші результати. Приміром, білі гриби в такому режимі заморожування зберігають вигляд, наче щойно нарізані. На брусницю та чорницю цьогоріч неврожай, однак важливо її збувати не заїжджим заготівельникам за безцінь, а зберегти й вичекати до пошуку вигідного збуту.

«Працюю з програмою DOBRE з 2016 року, вона має багато компонентів, серед найважливіших — створення умов для місцевого економічного розвитку. Щиро вдячний партнерам та експертам за допомогу в написанні заявки на проект, із визначенням бюджету. В нашій ОТГ нема великих ресурсів, тож намагаємося використати всі можливості. В Державній фіскальній службі нам відмовили в наданні статусу неприбуткового для кооперативу. А ми й не наполягали, бо це означало б, що кооператив не сплачував би жодних податків. А тепер підприємство належить до третьої групи оподаткування, і до бюджету ОТГ надходять 5 відсотків від обороту. Загалом на створення кооперативу від іноземних партнерів DOBRE надійшло 837 тис. грн, а наша ОТГ спільно із членами кооперативу навіть перевиконала свої зобов’язання та надала матеріалів, робіт і послуг на майже 700 тис. грн», — доповнює колегу заступник голови ОТГ Василь Пилипюк.

ЦНАП і дорога загоїли рани Устерік

До створеної у 2016 році Білоберізької ОТГ входять Білоберізка та села Хороцеве, Барвінків, Устеріки. Громада останнього довго пручалася об’єднанню. Пікети, перекриття доріг. Десь підігрівали ситуацію з районної ради.

«Мешканці села не розуміли вигоди від об’єднання. Лякалися, що закриють церкву, ФАП, школу, вивіску Устеріки приберуть, та стане село присілком. Рани довго гоїлися. Та за чотири останні роки, відколи село ввійшло до ОТГ, населений пункт отримав стільки інвестицій, як, мабуть, від початку його заснування не було. Зі спільного бюджету виділили кошти на перекриття даху та облаштування фасаду Будинку культури, замінили котли в школі, побудували спортивний майданчик зі штучним покриттям за півтора мільйона гривень. Такого в окрузі нема. Тепер в Устеріках за кошти державного бюджету капітально ремонтують 6 км дороги Р-62 Криворівня — Чернівці. Якісний асфальт, розмітка, тротуари — така транспортна інфраструктура вигідно вирізняє село в нашому гірському регіоні. А це — розвиток громади, сюди поїде турист. Працюємо над тим, щоб повсюдно в ОТГ було так», — акцентує Дмитро Іванюк.

Великий виклик Білоберізька ОТГ мала під час червневої повені. Стихія завдала значних збитків, відрізала села, зруйнувала сільські дороги та містки. Завдяки оперативності керівників громади вдалося забезпечити тимчасовий проїзд, тепер споруджують два нові мости на автомобільній дорозі обласного значення в Білоберізці.

«Завдяки різним грантам, коштам на подолання наслідків стихії цьогоріч залучено майже 120 млн із держбюджету. Це вагомо. Якби чекали розподілу через район, то ті ж повеневі гроші розпорошили би — по 40—60 тисяч на села», — каже Іванюк.

Половина Верховинського району

Згідно із Розпорядженням Кабміну «Про призначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Івано-Франківської області», до Білоберізької ОТГ мають увійти ще 13 населених пунктів Верховинського району. В тих же Устеріках невдовзі стане до ладу новий адміністративний будинок. Тут розміститься не лише сучасний ЦНАП, а й поліцейська станція, відділення банку, адже до села перенесуть адміністративний центр Білоберізької ОТГ. Десь це заспокоїть нарешті місцевих жителів.

«Центр надання адміністративних послуг має працювати на повну. Адже територіально і за населенням до нашої ОТГ увійде половина району. То нема потреби їздити за якимись довідками до тієї ж Верховини. Спеціалісти-землевпорядники, архітектурно-будівельний контроль, навіть реєстрація автотранспорту — все буде на місці. Так само видача ІD-карток, паспортів», — наголошує Іванюк.

В адмінбудинку тим часом повним ходом іде робота. Колись, ще за колгоспу, тут мав бути дитсадок. Опісля недобудовану двоповерхову будівлю передали Гринявському держлісгоспу. Колишня Устеріківська сільська рада домоглася його повернення громаді. Вже за ОТГ підняли дах будівлі, переобладнують за сучасними вимогами. А дитсадок тим часом силами мешканців села відкрили в приміщенні колишньої сільради. Такі тут трансформації.

«Програма USAID DOBRE працює у 75 ОТГ семи цільових областей: Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Харківської, Кіровоградської і Тернопільської. Допомога спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залучення громадян до прийняття рішень і забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Білоберізька ОТГ пройшла жорсткий конкурсний відбір. Наша агенція також долучається до підтримки об’єднаних громад. Децентралізація дає нові повноваження та допомагає здійснювати мешканцям свою комерційну діяльність», — підсумовує представник Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Денис Тиняний.

Фото Людмили СТРАЖНИК.