Зважаючи на те, що приміщення історичної пам’ятки належить Міністерству оборони України, виникла ідея створення на базі старовинного замку ландшафтно-паркового музею історії українського війська.

У парламенті схвалено звернення до Кабінету Міністрів щодо необхідності збереження цілісного ландшафтно-архітектурного ансамблю у Леськовому й розміщення на його території музейного комплексу.

Нова ініціатива викликала жваву зацікавленість у колах істориків та краєзнавців Черкащини.

Зокрема, частина фахівців вважає, що розпилювати величезні «військові» бюджетні кошти на відновлення напівзруйнованого замку сьогодні, під час воєнних дій на сході, не на часі. А створити нову експозицію історії українського війська можна у музеї Корсунь-Шевченківської битви, який розміщений у чудовому палаці ХVІІІ століття на стрімкому березі річки Рось.

Корсунський величний музейний комплекс, зазначають науковці, давно переріс бути музеєм однієї, хай і масштабної, битви Другої світової війни.

Ще один плюс до створення музею історії українського війська у Корсуні-Шевченківському — на противагу селу Леськовому, розташованому на західній околиці Черкащини, логістика до цього старовинного мальовничого міста з усіх куточків України оптимальна й добре налагоджена.

Черкаська область.

Фото надано автором.