За короткий час вони встигли довести свою ефективність і знайшли підтримку в жителів області.

«Картка криворіжця» розширює можливості

Так, уже другий рік діє в Кривому Розі проект «Картка криворіжця». Першими за рахунок міського бюджету отримали картки школярі та жителі пільгових категорій. А нині стартував уже третій етап проекту. Центр електронних платежів почав видавати багатофункціональні електронні картки для містян, які не мають пільг, але хочуть користуватися таким сервісом.

Як розповіли в Криворізькій міськраді, універсальну картку одержали вже понад 54 тисячі школярів. З ними вони безплатно їздять у комунальному транспорті — здійснено понад сорок тисяч поїздок.

«А з нового навчального року за допомогою картки діти фіксуватимуть своє відвідування школи та зможуть придбати обід в їдальнях навчальних закладів. Нині відбувається доопрацювання таких додаткових сервісів», — зазначають у Центрі електронних платежів.

Триває безплатна видача карток пільговим категоріям городян. Перші десять тисяч, які подали заявки на їх одержання, вже користуються картками. Оформляються ще 67 тисяч пільгових карток.

За словами директора центру Євгена Кривенка, на першому етапі власники карток оплачуватимуть проїзд у муніципальному транспорті, а надалі функціонал картки доповнюватиметься.

«Усі криворіжці, які подали онлайн-заявку або анкету в Центр Віза, мають можливість протягом 25 робочих днів після перевірки персональних даних отримати «Картку криворіжця». Уже працюють 10 пунктів продажів і можливе поповнення транспортних карток. Кількість таких місць буде збільшено. Поповнювати картку її власник може й через особистий кабінет на сайті Центру електронних платежів після реєстрації. Усі грошові поповнення відбуваються без комісії», — наголошує Євген Кривенко.

Центр працює над збільшенням сервісів і додатків «Картки криворіжця». Крім транспортного додатка планується ввести медичний та торговельний. А одержувачі карток розраховують, що в такий спосіб заощадять свій час, отримають якісні та ефективні послуги за безготівковий розрахунок.

«Безпечна школа»: зручно та цікаво

Автоматизувати основні шкільні процеси — такі, як створення електронної бази домашніх завдань і розкладів, введення електронних щоденників, табелів тощо, дає змогу створений в Дніпрі єдиний освітній простір «Безпечна школа». Також з його допомогою учні одержать нові електронні квитки, з якими зможуть їздити безплатно в електротранспорті й мати 25% знижки в автобусах і маршрутках.

Як розповіли в Дніпровській міськраді, система також включає комплекси турнікетів, камер відеоспостереження та охоронної сигнализації — вони вже встановлені в 38 школах, на черзі ще сорок. І тепер батьки зможуть оперативно стежити за відвідуванням дитиною навчального закладу через один із месенджерів.

За словами фахівця департаменту гуманітарної політики міської ради Артема Трапезникова, «Безпечна школа» — це більше, ніж турнікети та камери відеоспостереження в школах. Завдяки системі проводяться також електронні опитування серед батьків. Ці дані дадуть можливість впливати на навчання й освітній простір міста загалом.

«Разом ми зможемо формувати меню в їдальнях і стежити за тим, що і як їдять діти. Ця система інформуватиме батьків про пільги на харчування. Завдяки даним анкет ми реагуватимемо на бажання більшості батьків у всіх районах міста», — каже чиновник.

Зареєструватися в системі можна, скориставшись комп’ютером або іншим електронним обладнанням. Або ж звернутися до класного керівника чи директора школи і заповнити анкету в паперовому вигляді.

Як розповіла провідна спеціалістка департаменту Юлія Дуогіте, в анкеті треба вказати осіб, які мають право заходити в школу та отримувати інформацію про перебування дитини в навчальному закладі. Ці дані повинні підтверджуватися документами, що засвідчують особу. Їх додають до анкети в електронному вигляді або у вигляді паперових копій. Уся інформація зберігатиметься на серверах міської ради і буде захищена відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

«Також завдяки системі «Безпечна школа» ми зможемо враховувати побажання батьків з художнього та фізичного виховання дітей, позашкільних занять, екскурсій та особливих потреб дітей. А батьки знатимуть більше про спортивні школи, секції, гуртки, установи позашкільної освіти нашого міста», — додає Юлія Дуогіте.

Після реєстрації всі охочі зможуть просто в школі безплатно отримати нові електронні квитки.

Фото з сайту Криворізької міськради.