Установче засідання робочої групи відбулося під головуванням міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка.

Необхідність розробки довго-строкової стратегії обговорювали ще в середині серпня під час зустрічі глави уряду Дениса Шмигаля, міністрів, керівництва Офісу Президента та Національного банку із представниками українського бізнесу. Глава уряду висловив думку, що Україна має всі можливості, щоб стати однією із провідних високорозвинених європейських держав. «Для цього країні потрібні послідовна державна політика та системні реформи, які не повинні зупинятися за будь-яких змін у державі. Усе це має бути покладено в основу «Національної економічної стратегії-2030», — зазначив він, додавши, що стратегічними напрямами державної політики має стати впровадження найкращих європейських практик, які стосуються поліпшення стандартів безпеки, ведення бізнесу та якості життя. При цьому Д. Шмигаль зазначив, що основою розробки стратегії мають стати сім векторів розвитку України: стимулювання промисловості, агросектору, видобування, розвиток транспортних коридорів, IT, інфраструктура та енергетичний сектор.

Під час установчого засідання І. Петрашко наголосив, що Україні потрібно невідкладно відійти від моделі розвитку, в якій конкурентні переваги зумовлені використанням природних ресурсів та дешевої робочої сили. «Натомість ми маємо побудувати інноваційну модель, пріоритетами якої є розвиток виробництва та торгівлі продукцією з вищою доданою вартістю, високий технологічний рівень виробництва, кваліфікована високооплачувана робоча сила, економія енергії та інших видів природних ресурсів і новаторський стиль управління. Саме на такий шлях розвитку й має бути спрямована наша стратегія», — вважає він.

За словам міністра, робота над стратегією розпочнеться з визначення конкретних економічних показників, яких потрібно буде досягти країні. Водночас закладені до стратегії ініціативи планується виділити в державні цільові програми і вже 2021 року розпочати їх реалізацію.

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства вважають, що акселераторами переходу до інноваційної моделі мають стати зміни в підходах до державного управління, в політиці зайнятості та інших сферах. Зокрема, в державному управлінні пропонується забезпечити чіткий розподіл відповідальності, усунути дублювання повноважень, викорінити корупцію, забезпечити верховенство права. Щоб перейти до якісного економічного зростання, яке дасть змогу подолати бідність та забезпечити підвищення рівня життя широких верств населення, потрібно домогтися, щоб розвиток країни став інноваційним, інклюзивним та стійким. Зміни у політиці зайнятості мають означати зайнятість із гідною оплатою праці, що дасть можливість перейти до ліквідації абсолютної та відносної бідності та зменшення нерівності в суспільстві. Зміни у сфері освіти мають базуватися на спрямованих у майбутнє освітніх стандартах: інклюзивності та цифровізації, розвитку освітньо-наукових кластерів. Крім того, нині як ніколи стало очевидно, що економічне благополуччя країни напряму залежить від сфери охорони здоров’я.

Координувати розробку Національної економічної стратегії-2030 буде Центр економічного відновлення, на платформі планується створити 20 робочих груп із залученням фахівців уряду, аналітичних центрів, інститутів, міжнародних організацій, бізнесу та бізнес-асоціацій.