Вони запропонували ухвалити законопроекти для пожвавлення бізнес-активності ФОПів і створення підстав для довіри з боку підприємців до фіскальних органів і їх упевненості в законодавчій стабільності.

«Законопроекти набувають найважливішого значення, особливо після карантину. Вони дозволять стимулювати вихід з тіні «сірих підприємців», збільшити надходження в місцеві бюджети. Крім того, це сприятиме зростанню самозайнятості й створенню нових робочих місць. Також це стимулюватиме встановлення терміналів і збільшення безготівкових розрахунків», — ідеться у зверненні. На думку авторів документа, зміни врегулюють довільне ведення звітності й дозволять зняти соціальне напруження з ФОПів.

Райадміністрації замість райрад

Також рішенням депутатів створили вісім адміністрацій районів замість районних рад, які буде ліквідовано цього року. Це дозволить суттєво скоротити кількість чиновників. Адміністрації районів створюються в структурі виконавчих органів міськради й стануть правонаступниками районних рад.

Вони фінансуватимуться з міського бюджету і займатимуться питаннями ЖКГ і благоустрою, молодіжною політикою, культурою й спортом, соціальним захистом населення, організацією роботи зі зверненнями громадян і юридичних осіб, економічним розвитком, питаннями підприємництва й споживчого ринку тощо. Адміністрації повинні налагодити роботу з 26 жовтня й до кінця цього року.

Думка

«Фактично це будуть департаменти міської ради в районах. Районних депутатів не буде. Районні ради є досить великим механізмом, однак останнім часом фактично позбавлені яких-небудь повноважень. Згідно із законом України про місцеве самоврядування, 99,9% повноважень — у міської ради. Рішення дозволить заощаджувати значну суму коштів, яка раніше витрачалася на апарати райрад», — вважає секретар міськради Олександр Санжара.

Було ухвалено рішення до 1 січня приєднати до міського центру соціальних служб усі районні центри соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді. У кожному районі міста будуть відповідні відділення центру. Територіально районні відділення залишаться на колишніх місцях.

Пріоритетні напрями розвитку міста

Також було пролонговано ще на чотири роки міську програму в сфері зв’язку, телекомунікації та електронних сервісів, яка відповідає пріоритетним напрямам розвитку міста.

«У її рамках продовжиться забезпечення вільного доступу до публічної інформації, створення ресурсів для прозорості діяльності міської влади, умов для участі жителів у процесах прийняття рішень із забезпечення життєдіяльності міста через інструменти електронної демократії, удосконалення і підвищення ефективності роботи міського господарства, сприяння в створенні безпечного міського середовища тощо», — наголошують ініціатори рішення.

Крім того, було прийнято єдиний, один з найнижчих у країні, тариф на паркування. Вартість години паркування знизилася з 15 до 10 гривень. За перше порушення водій отримає попередження, а далі — штраф. Отож, якщо машина заважатиме рухові громадського транспорту, наприклад, буде припаркована на трамвайних коліях, її оперативно евакуюють.

Депутати розширили перелік нерухомості для приватизації. У нього додали 18 об’єктів комунальної власності загальною площею приміщень понад десять тисяч квадратних метрів. Приватизовані приміщення виставлять на аукціон електронної системи «ProZorro. Sale».

Визначилися й зі створенням КУ «Центр професійного розвитку «Освітня траєкторія». На думку авторів проекту, установа має узагальнювати і поширювати інформацію про професійний розвиток педагогічних працівників, координувати діяльність їхніх професійних співтовариств, формувати бази даних програм підвищення кваліфікації.

Офіційно

«Педагогічних працівників консультуватимуть з планування і визначення траєкторії їхнього професійного розвитку, особливостей організації навчального процесу з різних форм здобуття освіти, у тому числі дистанційного навчання, впровадження різних підходів, у тому числі й інклюзивного, навчання здобувачів освіти, а також нових освітніх технологій», — ідеться в документі.

Також педагогам тут надаватимуть психологічну і правову допомогу.