На розгляд комітету було подано чотири кандидатури: Василя Горбаля, Тараса Коваля, Сергія Козловського, котрі презентували свій професійний досвід і пріоритети роботи, а також Елеонори Курганської, яка не брала участі у засіданні.

Члени комітету підтримали кандидатуру Василя Горбаля на посаду члена Ради Національного банку України. За таке рішення проголосували 24 члени комітету, троє народних депутатів — утрималися, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Заслухано також інформацію міністра фінансів України Сергія Марченка, котрий прозвітував про реалізацію державної фінансової, бюджетної та боргової політики протягом 2020 року та щодо питань, викладених у листі комітету від 3 вересня 2020 року. Зокрема, міністр доповів про 11 питань, що стосуються стану переговорів з Міжнародним валютним фондом; підготовки законопроекту про податкову амністію; зниження індикативних показників за доходами Державного бюджету, починаючи з травня 2020 року; ситуації із злочинними схемами «сірого» імпорту, зловживань з податком на додану вартість на митниці, результати роботи за напрямом детінізації заробітної плати, реформування Державної податкової служби та Державної митної служби тощо.

Голова комітету Данило Гетманцев наголосив, що ці питання сьогодні є вкрай важливими для держави. «Щодо стану переговорів з МВФ — ми на сьогоднішній момент на постійному контакті з європейським департаментом, вчора були зустрічі на високому рівні, — зауважив міністр фінансів. — Останні місяці ми постійно спілкувались з місією МВФ і щодо аудиту фонду боротьби з COVID. Ми сподіваємось, що найближчим часом місія фонду прийме рішення про перегляд програми.

Очікуємо до кінця року отримати заплановані транші».

За словами Сергія Марченка, заплановано завершити реорганізацію Державної податкової служби України та Державної митної служби України в жовтні 2020 року, коли будуть прийняті необхідні урядові постанови.

За підсумками обговорення, оскільки виникла потреба у наданні додаткових матеріалів з тих питань, на які депутати не отримали відповідей, комітет вирішив ухвалити рішення щодо доповіді міністра фінансів на наступних засіданнях. Також вирішено утворити у комітеті дві робочі групи: щодо реформування місцевих податків, яку очолить народний депутат Мар’ян Заблоцький, та з розробки нормативно-правового акта для врегулювання питання небанківських фінансових послуг, керівником якої обрано народного депутата Андрія Іванчука.