Це — літопис про бранців Кремля — наших співвітчизників, які пройшли через тортури, показові суди, катівні, але не зламалися. Серед експонатів особисті речі, кореспонденції, світлини нескорених. Роман Сущенко, приміром, передав до музею свою тюремну робу (на знімку). Є також розповіді про Станіслава Асєєва, Володимира Балуха, Едема Бекірова, Миколу Карпюка, Олександра Кольченка та інших, зокрема і тих, хто нині залишається у тюрмах, як Валентин Вигівський, Віталій Марків.

Під час відкриття виставки Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова наголосила, що не може бути вільною наша держава, якщо в полоні є хоча б один громадянин. За словами омбудсмена, нині у РФ та в окупованому Криму перебувають 135 бранців і ще 235 невільників в ОРДЛО, але насправді ніхто не назве точну цифру ув’язнених українців. Тому дуже важливо знати усіх поіменно. «Ми піклуємося, щоб усі невільники були внесені у списки. Якщо ми щодня будемо говорити про тих, хто там, то вони будуть звільнені!» — сказала Денисова.

Її підтримала і народний депутат України Ірина Геращенко: «Мене лякає те, що в теперішньому інфопросторі немає прізвищ заручників». Тільки коли імена на слуху, тоді збільшується шанс визволити людей із полону. Вона закликала не забувати уроки мужності та згадала Олександра Кольченка, який боровся в тюрмі за право навчатися в університеті.

Один із захисників бранців Кремля, адвокат Ілля Новіков, наголосив, що тюрма не робить героїв, люди ними стають тоді, коли в них закладене прагнення справедливості та волі. Тож маємо підтримувати таких громадян.

Роман Сущенко, один з ініціаторів створення виставки, сказав, що йому було важко працювати над цією експозицією, оскільки, ніби у машині часу, повертався до тих подій, які не хотілося б згадувати. Проте це необхідно, адже завжди треба пам’ятати, який підступний ворог проти нас. Це подвійне відчуття: радість за тих, для кого неволя уже стала минулим, але, поза всіма сумнівами, й тривога за тих, для кого вона залишається сьогоденням. Боротьба за них триває!

Фото автора.