Денис Романовський біля медичного авто восьмого полку спецпризначення, яке ремонтують у Вінниці.

Бійці восьмого полку спецпризначення Збройних Сил України звернулися до волонтера з Вінниці Дениса Романовського допомогти поставити на ноги медичний автомобіль. Чому Міноборони не підставить плече?

Денис Романовський — незряча людина. Незважаючи на це, п’ять років їздить з допомогою на Донбас. Цього мужнього молодого чоловіка добре знають у низці військових підрозділів. У дорозі його супроводжує дружина Людмила. Вона сама веде автомобіль, долаючи майже тисячу кілометрів в один бік.

Друзі й знайомі лагодять безплатно

За час своєї волонтерської діяльності Денис допоміг бійцям поставити на ноги десять автомобілів, три з них — медичні. Щоправда, третя «швидка» поки що у ремонті.

Лагодять техніку друзі і добрі знайомі майстри з Вінниці, які працюють на станціях техобслуговування автомобілів. Роботи виконують безплатно. Купувати доводиться запчастини й деталі. Денис каже, що зазвичай продавці відпускають йому за мінімальною ціною.

— Нещодавно до нас звернулися бійці з восьмого полку спецпризначення, — каже волонтер. — У них став медичний «Рено Трафік». До того п’ять років служив, як кажуть, вірою й правдою. За його допомогою врятували не одне життя. Двигун потребує ремонту. Водій, який пригнав машину у Вінницю, розповідав, що дорогою довелося весь час доливати мастило. Десять літрів витратив! Такої кількості могло б вистачити не на рік і не на два...

Машину завезли у майстерню на Старе місто до підприємця на ім’я Олександр.

Денис розповідає, що Олександр разом зі своїми майстрами працюють і після роботи, і у вихідні.

— Усі 10 автомобілів, які ми ремонтували для військових на Донбасі, ставили на ноги у цій майстерні, — каже волонтер. — Зрозуміло, що деякі вузли й агрегати у разі необхідності ремонтували в інших спеціалізованих майстернях. Запчастини купували на ринку чи в магазинах.

Комплект запчастин передали з Литви

Багато роботи виконав моторист Іван Петрович. Одним із перших допоміг коштами депутат Віницької облради Андрій Поліщук, він очолює підприємство «Вінницяобленерго».

За виділені ним кошти придбали поршні. Романовський каже, що цей чоловік не вперше підтримує їх фінансово.

Волонтерів підтримав ще один депутат облради Дмитро Чаленко, а також депутати міськради Олександр Чернега та Алла Власюк. Не залишилися осторонь небайдужі вінничани — Андрій Гижко, Сергій Брухніцький, Віталій Шевчук, Андрій Тягун, Олег Бойко, Віктор Вузленко. Комплект запчастин передали друзі з Литви.

— Попереду ще багато роботи, — каже Денис Романовський. — Кошти потрібні для інших витрат.

— Чому Міноборони не обслуговує транспортний засіб? — запитую у волонтера.

— Це волонтерська машина, — каже Денис. — Її подарували спецпризначенцям ще у 2015 році. Виділяти кошти на ремонт таких транспортних засобів військовим категорично заборонено. Для цього Міноборони видало спеціальний документ.

Вінницька область.

Фото надано Денисом Романовським.

P.S. Хто має можливість підтримати волонтерів, їхня картка у ПриватБанку: 5168 7426 0056 5562 Людмила Радківська.