На знімку: Президент України Володимир Зеленський та Федеральний Президент Австрії Александр Ван дер Беллен.

Фото прес-служби Президента України.

«Для нас важлива кожна деталь, для нас важлива кожна компанія. Я хотів би, щоб колись усі компанії, які тут представлені, й ті компанії, які є в Австрії, з’явилися в Україні», — сказав глава Української держави у своєму виступі. Володимир Зеленський закликав до активізації двосторонньої торговельно-економічної співпраці та відзначив історії успіху австрійських компаній в Україні.

Президент України закликав учасників зустрічі взяти участь у реалізації проектів Національної програми «Велике будівництво» та відродженні культурно-архітектурної спадщини.

Особливо цікавими для інвесторів мають стати сфери, у яких австрійські компанії володіють сучасними технологіями та передовим досвідом: банківський і страховий сектори, енергетика та деревообробна галузь, автодорожня та гірськолижна інфраструктура, зокрема в Карпатському регіоні.

Федеральний Президент Австрії нагадав, що нині в Україні працюють 200 філій австрійських компаній.

Економічна тема стала основною й під час перемовин В. Зеленського з Федеральним канцлером Себастіаном Курцом. Канцлер зауважив, що Австрія посідає шосте місце за обсягами інвестицій в Україну. Австрійські інвестори створили в Україні майже 25 тисяч робочих місць.

Президент України поінформував С. Курца про реалізацію низки масштабних інфраструктурних, транспортно-транзитних, енергетичних інвестиційних проектів у країні та запросив австрійський бізнес долучитися до спільної роботи над ними.

Володимир Зеленський розповів Федеральному канцлеру Австрії про закон щодо «інвестиційних нянь», де суми інвестицій були знижені зі 100 мільйонів до 30 мільйонів доларів. За це бізнеси отримують особистих менеджерів та державні гарантії. Крім того, Володимир Зеленський зауважив, що в Україні триває масштабна реконструкція доріг та мостів.

Також глава держави порушив питання-звернення української громади у Відні, а саме щодо найменування однієї з площ у австрійській столиці на честь України. «Підтримую ініціативу української громади Австрії назвати одну з площ у Відні на честь України і прошу вас погодитися на таку пропозицію», — сказав Президент. Себастіан Курц відповів, що охоче підтримає це звернення і зробить все можливе для його імплементації, передає прес-служба Президента України.