Цьогоріч вперше до проведення стратегічних командно-штабних навчань «Об’єднані зусилля-2020», які стартують 22 вересня, буде залучено військові підрозділи збройних сил країн — членів НАТО (США, Великої Британії) для спільного виконання навчально-бойових завдань. Про це під час брифінгу повідомив начальник Головного управління доктрин та підготовки Генштабу ЗС України генерал-майор Олексій Таран.

Крім того, залучаються радники Представництва НАТО в Україні, представники Офісу зв’язку НАТО в Україні, а також інструктори, військові радники та спостерігачі від Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Федеративної Республіки Німеччини, Литовської Республіки, Республіки Польща.

«Так, наприклад, до складу апарату керівництва одного з тактичних навчань, що відбудуться у рамках СКШН «Об’єднані зусилля-2020», заступником керівника призначено командира десантно-штурмової бригади Великої Британії», — зазначив Олексій Таран.

У навчаннях запланована участь розвідувальної, винищувальної та бомбардувальної авіації країн — членів НАТО, сумісне застосування сил спеціальних операцій та десантно-штурмових підрозділів у різних умовах обстановки.

Здійснюватимуться прийняття, обробка та передача інформації від партнерів в інтересах вогневого ураження.

За словами Олексія Тарана, у навчаннях братимуть участь понад сто військових частин, підрозділів усіх родів, видів військ та спеціальних військ ЗСУ. А це майже 12 тисяч осіб та 700 одиниць озброєння та військової техніки, зокрема й зразки техніки, яку нещодавно прийнято на озброєння Збройних Сил України. Це новітні комплекси «Нептун», «Вільха», безпілотні літальні комплекси «Bayraktar».

Наголошується, що елементи стратегічних командно-штабних навчань «Об’єднані зусилля-2020» відпрацюють майже на всіх військових полігонах України. Завдання виконуватимуть також сформовані військові частини та підрозділи територіальної оборони.

У Генштабі стверджують: «Об’єднані зусилля-2020», тема яких «Управління міжвидовим (міжвідомчим) угрупованням військ (сил) в операції сил оборони», за своїм розмахом, складом сил та засобів і залученням наших партнерів є унікальними. Вони дадуть змогу на практиці відпрацювати кілька сценаріїв захисту України та стануть своєрідною відповіддю на масштабні військові навчання «Кавказ-2020», активну фазу яких Російська Федерація запланувала на 21—26 вересня.

За даними ГУ розвідки Міноборони України, Росія з початком активної фази «Кавказ-2020» планує перекинути до кордону з Україною майже 120 тисяч військових, не менш як 500 танків, 300 літаків та сотні одиниць іншої техніки й озброєння.