Канцлер Ангела Меркель (ХДС) та міністр внутрішніх справ Хорст Зеехофер (ХСС), за повідомленням агенції DPA, домовились про прийняття Німеччиною майже 1500 погорільців — сімей з дітьми.

Щоправда, поки що невідомо, чи схвалить таке рішення уряду партнер у правлячій коаліції — Соціал-демократична партія Німеччини, хоч її голова Саскія Ескен і закликала прийняти кілька тисяч прохачів притулку. А також досі незрозуміло, чи погодиться на цей план уряд Греції, оскільки він, навіть незважаючи на складну ситуацію на Лесбосі, не бажає розподіляти біженців із «Морії» у європейські країни, а також і у ФРН. Принаймні якщо ті не нададуть їм офіційного статусу біженця.

Влада Греції занепокоєна тим, що коли уряд ФРН доправить біженців із «Морії» безпосередньо до Німеччини, то це може викликати ланцюгову реакцію. Адже такі самі шукачі кращої долі на інших островах можуть підпалити табори з надією потрапити в Європу, передусім у ФРН.

Крім того, існує ймовірність, що пряме німецьке втручання може спровокувати подальшу масову втечу з таборів. «Нам потрібен надійний план, котрий не створює додаткових проблем і який насправді допоможе людям. Нині вивчаються різні варіанти», — ідеться в офіційній заяві грецького уряду.

Тим часом суспільство самої Німеччини, як і політики, дуже неоднозначно сприймає план канцлера щодо нового прийняття біженців. Адже ані Німеччина, ані Європа не змогли уникнути проблем, що виникли у зв’язку з міграційною кризою 2015 року. Влада й досі намагається депортувати не тільки мігрантів-злочинців, а й тих, кому з різних причин відмовлено в наданні притулку.

Також Європа не поспішає виявляти в цьому питанні солідарність із Німеччиною. Вона вітала вчинок німецької влади, коли та приймала на лікування пацієнтів з європейських країн, хворих на коронавірус. А також рішення ФРН подарувати майже 100 млрд євро як грант своїм сусідам, котрі постраждали від пандемії COVID-19. Але приймати біженців, розподіливши їх кількість між країнами ЄС, Європа не поспішає, пояснюючи, що план ще слід «уточнювати».

Як один із варіантів розв’язання цієї проблеми європейські політики розглядають побудову на Лесбосі нового табору, у якому розглядатимуться попередні прохання про надання притулку.

Берлін.