Влада Північної Македонії сповнена рішучості повернути додому всіх осіб, які скоїли злочини і й отримали термін покарання, як екс-прем'єр Нікола Груєвскі, і тих, кому було пред'явлено звинувачення, але їм вдалося нелегально залишити країну. Про це на прес-конференції в Скоп'є повідомив міністр правосуддя Боян Марічич. За його словами, Північна Македонія скерує в країни, де вони приховуються, нові вимоги про екстрадицію засуджених державних злочинців і тих, проти кого висунуто нові звинувачення в корупції й зловживанні службовим становищем.

Журналістів найбільше цікавила реакція влади Угорщини на вимогу екстрадувати до Скоп'є колишнього прем'єра й лідера колись правлячої партії ВМРО-ДПМНЄ, яка нині в опозиції, Ніколи Груєвскі. За словами міністра, рішення про відмову повертати екс-прем'єра правосуддю Північної Македонії ухвалювалося на рівні уряду Угорщини. На два запити про екстрадицію Груєвскі Будапешт не відреагував, але, незважаючи на це, північномакедонське міністерство знову зажадає видати засудженого у зв'язку з відкриттям нових обставин його злочинної діяльності на посаді прем'єра. "На жаль, ми отримуємо з Будапешта ті самі відповіді. Вважаю, що це політична оцінка злочинної діяльності екс-прем'єра, і вони хочуть затримати в себе втікача від нашого правосуддя", - відповів міністр. І підкреслив, що міністерство не відмовиться від вимог екстрадувати Груєвскі з Угорщини.

Нагадаємо, що в травні 2018 року суд у Скоп'є визнав колишнього прем'єр-міністра Македонії Ніколу Груєвскі винним у справі про зловживання службовим становищем і засудив його до двох років позбавлення волі. Кримінальна справа щодо екс-прем'єра й колишнього керівництва МВС країни було відкрита за фактом закупівлі в 2012 році автомобіля Mercedes-Benz S600 для особистого користування Ніколою Груєвскі вартістю майже 600 тисяч євро. Слідство встановило, що прем'єр змусив керівників МВС купити для нього броньований автомобіль із масажними кріслами, вбудованими екранами й іншими "прибамбасами" на бюджетні кошти й узяти його на баланс міністерства. Екс-міністр МВС Гордана Янкулоська і її заступник Джоко Поповскі беззаперечно виконали каприз прем'єра й також опинилися на лаві підсудних. Заступника міністра суд засудив до 6,5 року позбавлення волі в цій справі, а також за фінансові порушення при закупівлі 300 автомобілів для потреб поліції. Кримінальну справу проти міністра було виведено в окреме провадження й відстрочено через те, що вона була в декретній відпустці по вагітності.

Але кримінальна справа про купівлю Mercedes-Benz S600 не єдина, яку відкрито стосовно Груєвскі після зміни влади в країні. Екс-прем'єр і наближених до нього осіб з колишнього уряду звинувачують у "створенні злочинного об'єднання й зловживанні службовим становищем", незаконному фінансуванні партії ВМРО-ДПМНЄ, присвоєнні коштів, отриманих від інвесторів на автомагістралі Міладиновці - Щип, є й інші справи, які не прикрашають екс-прем'єра. Щоправда, це зовсім мало хвилює його угорського друга Віктора Орбана, який наполіг на наданні втікачеві політичного притулку.