Для цього довелося обирати зовсім інше місце, а не те, де раніше розміщувався "Морія". Тепер біженці житимуть неподалік міста Мітіліні, де розташований порт. Поки що сюди погодилися переїхати лише тисяча осіб із тринадцяти, які колись проживали в таборі, який згорів. Решта поки що ночують буквально на попелищі й не погоджуються переносити свої речі на нове місце, хоча ночі на острові вже не такі теплі, як на початку вересня.

Грецький уряд звернувся з проханням до неурядових організацій умовити мігрантів добровільно заселитися в нове наметове містечко, обнесене забором. І навіть надрукував кілька тисяч листівок різними мовами, де біженців закликають до цього й гарантують, що там вони будуть у безпеці. Але більшість відмовляється "справляти новосілля", називаючи табір "новою "Морією" і ще однією в'язницею для них". Міністр міграції Греції Нотіс Мітарачі в ефірі телеканалу Mega TV дав чітко зрозуміти: якщо біженці відмовляться заселятися в новий табір, то їх змусять це зробити силоміць. На Лесбос уже перекинено дев'ять загонів поліції, які натреновані на боротьбі з вуличними заворушеннями. Але мігранти вимагають від грецької влади видати їм документи й відкрити шлях на Захід. Або розподілити по різних країнах ЄС. Поки що тільки Німеччина погодилася прийняти у себе 1500 погорільців з Лесбосу.

Повідомляючи про це і дякуючи уряду ФРН за цей жест, міністр цивільного захисту зробив важливу заяву. За його словами, уряд має намір до Різдва перевезти з Лесбосу на материкову частину 6000 біженців, а до наступного свята Великодня на острові не має залишитися жодного мігранта. Він пообіцяв, що всі вони одержать статус біженців і відповідні документи, з якими можуть переїхати до інших країн Європейського Союзу. На це у них буде три місяці з дати одержання офіційних документів.

Таке розв'язання проблеми біженців, ймовірно, надихнуло мешканців інших таборів на радикальні дії. У середу зовсім поруч із центром для переміщених осіб на острові Самоз виникла пожежа. Вогонь будь-якої миті міг перекинутися на наметове містечко, тому мер найближчого міста Ваті розпорядився кинути на боротьбу з пожежею всю наявну техніку й увесь склад пожежників. Він зазначив, що причини пожежі невідомі, але не виключив навмисного підпалу.

Раніше грецька поліція повідомила про затримання п'ятьох осіб, підозрюваних в організації пожежі в таборі "Морія" на острові Лесбос, і розшук ще одного їхнього спільника. Й уточнює: усі п'ятеро є громадянами Афганістану. Перед цим їм було відмовлено в задоволенні прохання про надання статусу біженців. Серед затриманих - двоє неповнолітніх.