На той момент на кордоні перебувало майже дві тисячі паломників-хасидів. Як зауважили в Офісі Президента, більшість із них прибули з Ізраїлю, довірившись чуткам про те, що український кордон з Білоруссю нібито відкритий, а влада Білорусі деякими своїми непродуманими заявами умисно чи неумисно підігріває ці чутки.

В Офісі Президента нагадали Мінську, що Україна була змушена ухвалити рішення про закриття державного кордону для іноземців через істотне погіршення ситуації з поширенням COVID-19. «Так само як навесні ми змушені були обмежувати участь людей у святкуванні Великодня, зараз пояснюємо, що й масове святкування Рош га-Шана за участю тисяч паломників у місті Умані Черкаської області України, на жаль, неможливе», — наголошують в ОП.

Білоруську владу закликали припинити створювати додаткову напругу на кордоні та не поширювати неправдиві обнадійливі заяви для паломників. Окрім того, в Офісі Президента констатували, що «особиста образа певних осіб у де-факто чинній білоруській владі поширюється сьогодні і на площину міждержавних відносин». І нагадали, що Україна зайняла нейтральну позицію щодо політичної кризи, яка була спровокована сумнівно організованим голосуванням на виборах Президента Республіки Білорусь 9 серпня цього року. «Ми підтримуємо загальновизнані на Європейському континенті демократичні цінності та вважаємо, що кожна держава повинна дотримуватися зобов’язання на сто відсотків забезпечувати права та свободи людини, які гарантовані міжнародними конвенціями та відповідним національним законодавством, яке принаймні формально існує також і в Білорусі», йдеться в заяві ОП.

15 вересня МЗС України звернулося до МЗС Республіки Білорусь офіційною нотою з клопотанням не здійснювати оформлення іноземців, які не підпадають під категорію винятків із постанови уряду, що забороняє в’їзд на територію України іноземців та осіб без громадянства у період з 28 серпня до 28 вересня 2020 року.