Відмовитися від санкцій в обмін на значні інвестиції у будівництво на території ФРН двох терміналів для імпорту скрапленого американського газу.

Як повідомляє видання Die Zeit, ідеться про 1 млрд євро, який буде спрямовано для зведення цих об’єктів у портах Брунсбюттель та Вільгельмсхафен. Через них американські компанії зможуть ввозити скраплений газ у ФРН. План фінансування терміналів 7 серпня запропонував глава мінфіну Олаф Шольц своєму американському колезі міністру фінансів США Стівену Мнучину — як на словах, так і письмово. У листі уряд ФРН пообіцяв «значно збільшити громадську підтримку будівництва терміналів» за умови, що «навзамін США дозволить безперешкодне завершення та експлуатацію «Північного потоку-2».

Поки що офіційний Берлін не коментував цього повідомлення.

Тим часом російське судно постачання «Іван Сидоренко» вже прибуло до німецького порту Мукран, який є логістичною базою проекту. Тут також перебуває трубоукладач «Академік Черський». Ще одне судно постачання — «Остап Шеремет» — у Калінінграді. Водночас Німеччина продовжує активно укладати 600-кілометрову наземну магістраль газопроводу «Північний потік-2» — від морського Грайфсвальда до кордону з Чехією на півдні ФРН. Саме звідси російський газ прямуватиме до Австрії, Чехії та країн південної Європи.

Берлін.