Дебати завершилися ухваленням відповідної резолюції, за яку проголосували 513 євродепутатів при 148 проти та 33 що утрималися. 

Дискусія точилась навколо ухваленого в липні цього року Комісією ЄП у справах громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ проєкту звіту з цього питання, про який вже інформував «Голос України».

Доповідав іспанський євродепутат від фракції Соціалістів і демократів (S§D) Хуан Фернандо Лопес Аґілар. На його переконання, проведені парламентською більшістю в Польщі без урахування критики швидкі інституційні реформи означають суттєві ризики для Європи. «Хочемо, аби Польща повернулася до європейських цінностей. Адже ЄС не є чужою наддержавою чи космічним кораблем з позаземної цивілізації. В цьому парламенті ми представляємо також польських громадян», — резюмував Аґілар.

Віце-президент Єврокомісії Вера Йоурова повідомила, що Єврокомісія отримала відповідь від офіційної Варшави і невдовзі прийме рішення щодо наступних кроків у справі процедури проти Польщі за порушення, пов’язані з ухваленими там законами у галузі судочинства. Йдеться, зокрема, про закон про «дисциплінування суддів», який унеможливлює безпосереднє застосування судами деяких положень євросоюзівського права у сфері захисту незалежності судочинства. Це, на думку ЄК, підриває незалежність польських суддів та суперечить принципові верховенства права ЄС. «Ми завжди раді реформам у сфері юстиції, спрямованим на підвищення її ефективності, але чергові зміни не повинні поглиблювати наявних побоювань стосовно верховенства права», — заявила віце-президент про нові плани правлячої в Польщі більшості щодо дальшого реформування національного судочинства.

Водночас у самій Польщі Європарламент називають «польсько-польською війною» між євродепутатами від правлячої в Польщі більшості та опозиції. «Польський уряд має право на проведення реформ, так само як угорський, румунський, болгарський... ЄС кидає нам колоди під ноги і трактує нас нерівноправно...» — наголошувала євродепутат від провладної Права і справедливості Беата Кемпа, яка повідомила, що її колеги голосуватимуть проти цієї «шкідливої і брехливої» резолюції, яка «веде до втручання у суверенітет держав».

Натомість Анджей Галіцкий (євродепутат від опозиційної Громадянської платформи) заявив, що «проєкт, на жаль, є правдивим», і євродепутати фракції Європейської народної партії його підтримають. «Вважаю, що в ньому немає неправдивих положень, що виходять за межі опису фактів... Це обвинувальний висновок щодо влади, яка зловживає своїм становищем і просуває речі, що суперечать конституції і правовому ладу», — наголосив А. Галіцкий.

За повідомленням прес-служби ЄП, у середу євродепутати відхилили понад 100 поправок до проєкту, запропонованих, зокрема, фракцією Європейських консерваторів і реформаторів (до якої належать депутати правлячої партії Право і справедливість) та ультраправої політичної групи «Ідентичність і демократія». Натомість схвалили 12 уточнювальних поправок, внесених іншими групами.