Там стартували україно-американські командно-штабні навчанні «Репід Трайденд-2020», які є продовженням більш як 25-річної історії співпраці між двома країнами та іншими членами НАТО в рамках програми «Партнерство заради миру».

 

Вітаючи з початком наймасштабніших військових навчань на території України, глава держави заявив: «У світі сьогодні немає людини, яка б не знала, що держава Україна як ніхто інший прагне миру і завершення війни на сході України. І ми робимо для цього усе, усе від нас залежне. Довгоочікуваний мир, повернення всіх наших людей та повернення всіх наших територій було завжди і буде моїм пріоритетом. Так само моїм пріоритетом є сучасна, оснащена та боєздатна українська армія. Адже саме вона, українська армія, зможе бути гарантом подальшої безпеки, мирного сну громадян і стабільного розвитку незалежної країни».

Президент підкреслив, що під час зустрічі з міжнародними лідерами завжди наголошує: війна на сході — це за-гроза не тільки для України, це загроза для безпеки і стабільності усіх країн Європи та світу. І партнери України солідарні в цьому питанні. Саме тому ми об’єдналися для подолання наявних викликів і пошуку механізмів адекватної реакції на них.

Одним із таких шляхів, вважає В. Зеленський, є інтеграція України до НАТО. На початку тижня затверджено Стратегію національної безпеки України, згідно з якою партнерство з НАТО є стратегічним курсом нашої країни. Тому максимально швидко потрібно досягти сумісності Збройних Сил України з відповідними структурами держав альянсу. А також активізувати реформи, які дадуть змогу отримати запрошення і приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО.

— На мою думку, навчання «Репід Трайденд-2020» — це не лише черговий етап вдосконалення військової майстерності, це важливий крок на шляху до євроатлантичної інтеграції нашої держави, — наголосив В. Зеленський та подякував усім нашим міжнародним партнерам за постійну підтримку у стримуванні російської агресії та допомогу Україні.

Після відкриття військових навчань, в яких участь беруть понад 4 тисячі військовослужбовців, В. Зеленський побував на практичних заняттях у 59-й окремій мотопіхотній бригаді.
У день робочого візиту Президента на Львівській міській раді вивісили банер з написом «Досить компромісів з ворогом!». Міський голова Андрій Садовий так прокоментував цей крок: «Сьогодні всі розуміють: повне виконання Мінська — це капітуляція. Так — це мир, але це «рускій мір». Кожна наступна поступка — ворожі інспекції наших фронтових позицій, вода в Крим, засудження на догоду Кремлю українських патріотів — це наближення до фейкового міра».

Під час робочої поїздки Володимир Зеленський ознайомився із виконанням програми «Велике будівництво», зустрівся із представниками ІТ-компаній та представниками бізнесу, ректорами вищих навчальних закладів і ветеранами АТО/ООС. Крім того, взяв участь у представленні Стратегії розвитку Львівщини у Митрополичих садах.

Львів.

Фото president.gov.ua.