Такі завдання були поставлені організаторами IX Всеукраїнського собору болгар України, який уперше відбувся у Мелітополі Запорізької області за підтримки народних депутатів України Сергія Мінька й Антона Кіссе. Місто прийняло понад шістсот гостей з України, Болгарії та інших країн.

Традиційно раз на два роки представники болгарських громад України збиралися на собор в Одеській області, де проживає найбільша діаспора. В 2020-му його вирішили провести в багатонаціональному Мелітополі, де також мешкають представники болгарської національності.

У заході брали участь заступник голови Народних зборів Республіки Болгарія пан Валерій Сімеонов, президент Асоціації болгар України, народний депутат України Антон Кіссе, почесний консул Республіки Болгарія в Запорізькій, Луганській і Донецькій областях Сергій Желєв, представники національно-культурних громадських болгарських організацій України, голова Тараклійського району Республіки Молдова Іван Паслар, а також керівники Запорізької області та Мелітополя.

У рамках собору в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася XV Міжнародна конференція «Българите в северното причерноморие», а в Сквері «Площа Слівен» відкрили пам’ятник болгарському національному героєві Хаджи Димитру.

«Це честь — представляти болгарську парламентську делегацію в Мелітополі із приводу IX Конвенції болгар в Україні й відкриття пам’ятника великому болгарському героєві Хаджи Димитру. Він один із тих, хто заклав основи визволення Болгарії, приклад мужності, жертви та любові до Болгарії», — зазначив Валерій Сімеонов.

Як розповів народний депутат України Антон Кіссе, Мелітополь демонструє приклад багатьох проектів на підтримку національних меншин.

«Уперше собор болгар України спільними зусиллями проводиться в Мелітополі Запорізької області, де проживає велика болгарська діаспора. Цей захід дає змогу зберігати культуру й традиції наших предків, передавати їх молодому поколінню й сприяє зміцненню взаєморозуміння в багатонаціональній Україні», — підкреслив Антон Кіссе.

Від імені Асоціації болгар України Антон Кіссе подарував Мелітополю картину авторства українського художника Олександра Кара, на якій зображений виноградар. Картини майстра, який народився в болгарському селі Нові Трояни Болградського району Одеської області, виставлені в Болградському культурному центрі, Всеукраїнському центрі болгарської культури в Одесі, а також у Національному музеї Болгарського образотворчого мистецтва в Софії.

Яскравою подією стала   святкова хода від площі Перемоги до Парку культури та відпочинку ім. Горького, який і став майданчиком собору. Вулицями пройшла приблизно тисяча представників болгарських національно-культурних громадських організацій із Запорізької (Приморське, Бердянськ, Мелітополь), Одеської (Рені, Ізмаїл, Білгород-Дністровський, Одеса, Холмське, Городнє, Кирнички, Кам’янка, Дмитрівка), Херсонської (Ольшанськ) і Миколаївської (Тернівка) областей.

На головній сцені провели церемонію відкриття, під час якої ведучі розповіли історію переселення таврійських болгар і їхнього закріплення на Запорізькій землі. Після цього відбулася урочиста церемонія передачі реліквії — прапора собору — від директора Всеукраїнського центру болгарської культури в Одесі Димитра Терзі представнику болгарського культурно-освітнього центру «Балкани» Ілії Балєву на знак того, що Мелітополь став стороною, яка приймає. Прапор зберігатиметься тут до наступного собору.

«Проведення собору болгар України в Мелітополі підтверджує той факт, що наше місто є культурним, духовним і загальноосвітнім центром усього регіону. У нашому краї проживає велика болгарська діаспора. З 2012 року укладено договір про побратимство між Мелітополем і болгарським містом Слівен. Упевнений, що проведення таких заходів сприятиме зміцненню дружніх зв’язків між Україною й Болгарією», — вважає народний депутат України Сергій Мінько.

У рамках свята була розгорнута експозиція болгарського побуту й національного одягу, виставка майстрів Запорізького краю, працювали майстер-класи народних ремесел і фуд-зона національних страв. До виставки декоративно-ужиткового мистецтва приєдналися майстри громадської організації «Запорізький колорит», які доповнили атмосферу святкування своїми виробами.

У режимі нон-стоп відбувся десятигодинної концерт 50 вокальних і танцювальних народних колективів української, болгарської, молдавської, єврейської та інших національностей із усієї України і кращих творчих колективів національно-культурних товариств Запорізького краю.

Увечері концертна програма перемістилася на малу сцену біля «Галявини казок». Жителі та гості міста танцювали під веселі ритми болгарського хоро, а колективи з усієї України  радували своїми виступами. Завершилося святкування концертною програмою у виконанні етногурту «Folk Funky» і святковим салютом.

Довідково

Собор болгар України — свято болгарського національного самовизначення, ідентичності, фольклорної спадщини, пісенного й танцювального мистецтва, сімейних зустрічей, який є платформою для спілкування та самореалізації національних меншин із усіх регіонів України.

Фото з відкритих джерел.