У ній брали участь голова Спілки вірмен України Вілен Шатворян, Посол Республіки Вірменія в Україні Тигран Сейранян, глава української єпархії ВАЦ єпископ Маркос Оганесян, голова Ради національно-культурних товариств України Ашот Аванесян, голова Спілки вірмен Запорізької області Арташес Саргсян, президент Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані, а також керівники вірменських громад України. Приєдналися до них представники керівництва Запоріжжя й області.

У планах діаспори — створення організації вірменських медиків України та відновлення молодіжних акцій спілки, зокрема проведення зимового молодіжного табору в Карпатах. Наступного року планують відкрити в Єревані та передати в комунальну власність міста скейт-парк, побудований на кошти вірмен України. Напередодні Нового року Спілка вірмен України відправить у регіони приблизно дві тисячі подарунків для дітей із малозабезпечених родин і дітей, які досягли видатних успіхів у навчанні або спорті. А для вірменських студентів українських вишів підготували стипендіальну програму.

Також головними темами обговорення стали створення нової організації у Кременчуці, Всеукраїнська олімпіада з вірменознавства та реставрація вірменських храмів.

Як розповів віце-президент Спілки вірмен Запорізької області Рудольф Акопян, запорізька вірменська громада продовжить роботу за трьома своїми основними напрямами: підтримка спорту, медиків і малозабезпечених родин. За три місяці організація підтримала проведення спортивних турнірів з боротьби, важкої атлетики, художньої гімнастики, надавала допомогу в придбанні спортивного інвентарю.

«У період карантину надавали та надаємо допомогу запорізьким медикам. Майже 70 малозабезпечених родин одержали продуктові набори. Завершився третій «сезон» Investment Business School — проекту, спрямованого на підтримку бізнесменів, у якому ми виступили співорганізатором і одним зі спонсорів», — зазначає Рудольф Акопян.

Також Спілка вірмен Запорізької області презентувала майбутній фестиваль вірменської культури й творчості «Арени», який відбудеться, щойно це дозволять карантинні правила.

Вілен Шатворян відзначив активну діяльність Спілки вірмен Запорізької області, адже організація розвивається й плідно працює, є прикладом для багатьох об’єднань вірмен в інших областях.
Тигран Сейранян розповів, що Спілка вірмен Запорізької області є однією із найактивніших організацій, яка робить усе можливе для процвітання Запорізького краю.

Представники вірменських громад із різних регіонів країни підбили підсумки діяльності за квартал і визначили основні напрями роботи на наступні три місяці й на наступний рік. Так, у регіонах триває роздача масок і гуманітарна допомога лікарням під час пандемії, отримано понад 60 заявок на участь у грантовій програмі з різних куточків світу (Ліван, Росія, США, Литва, Алжир, Перу, Індія тощо), також триває будівництво і реставрація вірменських храмів по Україні. Зокрема, у Києві зводять найбільшу вірменську церкву в Східній Європі, а в Кропивницькому церкву побудують на березі річки Інгул.

Також вручили почесні грамоти та пам’ятні подарунки запоріжцям, які зробили найбільший внесок у розвиток вірменської громади. На учасників і гостей конференції чекав святковий концерт, де виступили вірменські колективи з різних міст країни.

Також у рамках конференції у Вірменській апостольській церкві глава української єпархії ВАЦ єпископ Маркос Оганесян і настоятель ВАЦ Запорізької області отець Юсик Нуриджанян зустріли представників Духовної ради області й глав регіональних вірменських громад України. Відбулася спільна молитва за участю керівників і священиків різних конфесій за благополуччя України та Запорізького регіону. Маркос Оганесян звернувся до присутніх із закликом повернутися у свої міста та громади з новими ідеями й бажанням розвивати та творити добрі справи.

До речі

Напередодні конференції у Запорізьку обласну клінічну дитячу лікарню передали медичне обладнання від Спілки вірмен України. Такі благодійні акції відбуваються у кожному місті, де організація проводить свою конференцію.

Цитата

«Ми раді тому, що живемо на Запорізькій землі, й вважаємо її своїм домом. Тому не маємо права не відповідати взаємністю на те добро, яке одержуємо. Пишаюся тим, що за кілька років ми змогли створити згуртовану вірменську родину. І раді бути частиною великої сім’ї вірмен України», — заявив Арташес Саргсян.

Цифра

Голова Ради національно-культурних товариств України Ашот Аванесян повідомив, що в Україні налічується понад 1200 організацій, у тому числі 60 етносів представляють більш як 350 організацій у раді.

Фото з відкритих джерел.