Про те людське, що не здатна знищити жодна система, про небайдужий погляд, розказану казку, простягнуту руку, розділений шмат хліба, про силу волі, віри і любові, про перемогу надії, про свободу в серцях розповідає виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ» (на знімку), що відкрилася в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї.

Виставка створена Українським інститутом національної пам’яті, Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом СБУ. Її автори — Ігор Бігун, Володимир Бірчак, Володимир В’ятрович, Леся Бондарук, Олеся Ісаюк, Анна Олійник, Ярина Ясиневич — розповідають про систему ГУЛАГу, який нещадно експлуатував своїх в’язнів, щоб вичавити з них максимум свободи і фізичних сил і перетворити на слухняних «будівників комунізму». Але українці, кинуті в табори, зберігали гідність, об’єднувалися в мережі опору і зрештою призвели до повстань, які цю систему розвалили.

Організатори зазначають, що виставка складається з 19 тематичних планшетів: «Ті, хто переміг ГУЛАГ», «Попереду. Перші радянські концтабори», «Соловки. Розстріляне Відродження», «Вбивство працею», «Блатні VS Політичні», «Шарашки. З ГУЛАГу в космос», «Вигнані народи», «Спецпоселення. Вирок — жити без дому», «postГУЛАГ», «Не(свобода) совісті», «Традиція як опозиція», «Мистецтво протесту», «Втеча з ГУЛАГу», «Понятія» не пройдуть», «Підпілля в концтаборах», «Повстання політв’язнів», «Табірні «Патріархи», «Неперевиховані», «Правда робить вільними».

«Вихідці з України були в багатьох концтаборах Радянського Союзу. Представлені тут історії свідчать: багато українців не хотіли миритися з роллю пасивних рабів. У таборах вони формували мережі взаємодопомоги і підпільні організації, зважувалися на втечу, бунти і повстання. Імперія ГУЛАГ розпочала свою роботу із становленням радянської влади і продовжила вбивати після падіння нацизму. У радянських концтаборах режим знищував українську націю. Але комуністи не досягли мети. Українські в’язні були серед тих активних, хто зруйнував, здавалося б, непереможну імперію ГУЛАГу. Багато в чому завдяки тим українцям, які не зламалися в нацистських і комуністичних концтаборах, ми тепер живемо у вільній незалежній країні», — зазначили в ОДА.

Запорізька область.

Фото прес-служби ОДА.