Його продукція — це щебінь різних фракцій, базальтова бруківка, плити для мощення вулиць, площ, базальт для використання в ландшафтному дизайні тощо. Базальтова сировина із цього підприємства використовується для забезпечення заводів України, які виготовляють із неї теплоізоляційні матеріали.

— Попит на нашу продукцію є по всій Україні, в Білорусі, Польщі, Німеччині, Прибалтиці, — розповідає директор спецкар’єра, заслужений працівник промисловості України Галина Довжаниця (на знімку). Вона, до речі, керує підприємством ось уже двадцять років, до цього п’ять років працювала тут головним бухгалтером. На спецкар’єрі працювали свого часу і батьки Галини Довжаниці: мама вантажила камінь, була касиром, батько — водієм, а потім бурильником. Ось така собі династія.

Галина Василівна, як шанобливо звертаються до неї працівники, досконало знає виробництво, вміє організувати виробничий процес, працювати з людьми, тож справи на підприємстві ідуть добре — воно працює з прибутками, навіть сплачує податок на прибуток, як, зрештою, у повному обсязі і своєчасно й інші податки, внески до Пенсійного фонду. Тут без затримок виплачується гідна заробітна плата, тому дефіциту кадрів на спецкар’єрі нема. До речі, підприємство дає роботу 112 працівникам із сіл Базальтове, Ставок, Злазне, Головин, Вигін, що дуже важливо за тотального безробіття у сільській місцевості. Але тут люди тримаються роботи, бо мають до цього мотивацію.

А щоб працювалося краще, на спецкар’єрі постійно оновлюють обладнання, техніку. Так, тут побудували нові дробарний і каменерізальний цехи, придбали нові екскаватори, навантажувач та іншу техніку.

Одне слово, Івано-Долинський спецкар’єр — успішне підприємство у Костопільському районі. І в цьому заслуга керівника, а також колективу, який її підтримує. Адже у наш складний час господарювати так, щоб бути прибутковим, дуже і дуже складно.

У такому економічно міцному підприємстві зацікавлена і Головинська ОТГ, до якої входить село Базальтове, де розміщений спецкар’єр. Адже це і податки, і робочі місця, і можливість допомогти громаді. Так, не раз спецкар’єр допомагав школам, релігійним громадам, брав участь у різноманітних благодійних проектах. Матеріально підтримує підприємство пенсіонерів, які багато років пропрацювали на спецка’єрі. І взагалі, коли б не зверталися з ОТГ по допомогу — допомогти з транспортом, вивезти щебінь на ямковий ремонт вулиць, — жодного разу не відмовили.

— Та і як відмовиш, якщо цими благами користуються також наші працівники, які проживають у селах Головинської ОТГ, — каже Галина Довжаниця.