Про це йдеться в таємних документах, які передавалися міністерству фінансів США, повідомили в неділю, 20 вересня, одразу кілька видань, інформує агентство DW.

Йдеться про 2500 документів, більша частина яких — звіти, що їх банки, згідно із законом, направляли до FinCEN (спеціального підрозділу по боротьбі з фінансовими злочинами в складі міністерства фінансів США) з 2000-го по 2017 рік.

Документи свідчать, що протягом цього часу було вчинено підозрілих трансакцій майже на два трильйони доларів.

Файли FinCEN отримали журналісти Buzzfeed, які спрямували їх для вивчення і подальшого оприлюднення Міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів, що об’єднує представників 108 новинних організацій у 88 країнах, повідомляє ВВС-Україна.

Оприлюднена інформація свідчить, що, попри суворі фінансові правила, великі західні банки, в тому числі, JPMorgan та Deutsche Bank, HSBC, Barclays допомагали злочинним мережам у всьому світі здійснювати транзакції та приховувати гроші.

Банки приймали кошти в мафіозі, шахраїв, людей, причетних до фінансування терористичних організацій, олігархів тощо та робили для них перекази на мільярди доларів. Деякі банки продовжували співпрацю з клієнтами після того, як ставало відомо, що гроші отримано злочинним шляхом. Фінустанови співпрацювали з клієнтами, проти яких запроваджено санкції. Зокрема, один із найближчих соратників президента РФ Володимира Путіна Аркадій Ротенберг використовував лондонський банк Barclays, щоб обійти західні санкції, повідомляє ВВС-Україна. В багатьох випадках банки порушували власні стандарти протидії відмиванню грошей. Повідомляється, що через московське відділення Deutsche Bank відмивали кошти російські злочинці, а також особи, що працювали на терористичні угрупування.

На інтерактивній карті FinCEN Files можна пере-глянути всі підозрілі транзакції, які було проведено в різних країнах, зокрема і в Україні. Згідно з картою, в Україні було здійснено 489 промаркованих як підозрілі транзакцій. При цьому в рамках переказів в Україну надійшло понад 258 млн доларів, а відправлено — більш як 210 млн доларів. Перелік українських фінустанов, що здійснювали ці транзакції, також є на інтерактивній карті.

Журналісти звернули увагу на те, що у файлах FinCEN згадують понад 3000 британських компаній. Це більше, ніж у будь-якій іншій країні. Тому Британію названо «юрисдикцією підвищеного ризику».

Тим часом у міністерстві фінансів США заявили, що витік і публікація документів відомства може становити загрозу національній безпеці США, скомпрометувати проведення розслідувань, а також поставити під загрозу безпеку установ і людей, які надають владі свої звіти про підозрілі транзакції.

За останні п’ять років це вже не перший великий витік банківських даних, які викривають спроби відмивання грошей олігархами, політиками, державними діячами, спортсменами, акторами тощо. Раніше «панамські» та «райські» папери допомогли пролити світло на те, як влаштовані сучасні схеми відмивання коштів.

Анонсовано, що найближчими днями буде опубліковано більше матеріалів у справі FinCEN, тож, можливо, найсенсаційніші викриття ще
попереду.