Операцію з розміщення біженців у нові намети влада острова розпочала в четвер. Поліція буквально збирала мігрантів, які блукали всією округою і ночували будь-де: на вулицях, паркінгах біля супермаркетів, на пристані чи просто вздовж шосе.

Багато хто з них не хотіли заселятися в тимчасовий табір, бо були впевнені — все тимчасове має властивість перетворюватися на постійне. Вони сподівалися, що після пожеж у старому таборі «Морія» їм нададуть офіційний статус біженців, видадуть документи, з якими вони зможуть вирушити в західні країни, або в найгіршому разі їх переселять на материк. Але в грецької влади були інші плани, тому поліцейським довелося в деяких випадках насильно розміщати людей на новому місці чи залякувати їх тим, що вони ніколи не отримають документи біженців і будуть виселені із країни.

Самі жителі Лесбосу й гуманітарні організації наполягають на тому, щоб острів було цілком звільнено від будь-яких таборів і їхніх мешканців. Раніше високопосадовці міністерства міграції обіцяли, що до Великодня всіх мігрантів перемістять на материк або з документами випустять із країни. Але цим обіцянкам мало вірять навіть самі біженці, годі вже казати про острів’ян, які вже не раз чули подібні запевнення.