Журналіст, блогер і медіа-координатор громадянського руху «Кримська солідарність» Наріман Мемедемінов звільнений із колонії-поселення №8 в селищі Садковський Ростовської області Росії, повідомляють Крим.Реалії.

Претензії у російських силовиків викликав відеоблог Мемедемінова на Ютьюбі, який він вів із 2013-го до 2015 року. В ньому розміщено кілька десятків відеороликів із коментарями політичних подій і тем, закликами дотримуватися норм ісламу і думками про російські державні свята.

Звинувативши в публічних закликах до терористичної діяльності, у жовтні 2019 року російський суд засудив Н. Мемедемінова до двох з половиною років ув’язнення в колонії-поселенні. Захист активіста заявив про намір подати позов до Європейського суду з прав людини.

Низка українських правозахисних та медійних організацій закликали міжнародні організації та уряди країн Євросоюзу, США, Канади, Японії вимагати від Росії його звільнення. Однак це не вплинуло на російську Феміду — військовий апеляційний суд м. Власіха Московської області 14 травня залишив у силі вирок. Блогер відбув термін ув’язнення до кінця.