Його автори, народні депутати Інна Совсун, Наталія Піпа, Сергій Бабак, Олег Макаров, Андрій Осадчук та Олександр Бакумов, пропонують встановити адміністративну відповідальність за привласнення чужих текстів та їх написання на замовлення.

Законопроект передбачає доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею 51-3 «Порушення академічної доброчесності» та зміну чинної статті 255. Нові норми за написання академічного тексту на замовлення або присвоєння авторства на академічний текст передбачають штраф у розмірі від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне вчинення такого правопорушення — від 500 до 1500 мінімумів. Якщо законопроект ухвалять, Державна служба якості освіти України разом з її територіальними органами та Національне агентство із забезпечення якості освіти отримають право складати протоколи про відповідні адміністративні правопорушення.

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто декілька законопроектів, спрямованих на боротьбу з плагіатом. Окрім вищезгаданого, також обговорили ініційований народним депутатом Інною Совсун проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо деяких аспектів реалізації принципів академічної доброчесності»   (№ 3758). Комітет також рекомендував прийняти його за основу.

Пропоновані у законопроекті № 3758 зміни до законів «Про освіту», «Про Кабінет Міністрів України» та «Про державну службу» передбачають додаткові вимоги до претендентів на посади керівників закладів освіти, які мають науковий ступінь кандидата, доктора наук чи доктора філософії (мистецтв). Їхні дисертації на здобуття відповідного наукового ступеня проходитимуть обов’язкову перевірку на плагіат. Відповідно до законопроекту «особи, у дисертаціях на здобуття наукового ступеня яких виявлено порушення академічної доброчесності, не можуть займати посаду керівника закладу освіти».

Охочим видавати чужі думки за свої власні перекриють вхід і до урядових кабінетів. Особам, щодо яких у порядку, визначеному законодавством, було встановлено порушення академічної доброчесності, заборонять обіймати посади членів Кабінету Міністрів та посади державної служби. Законопроектом № 3758 передбачено внести відповідні зміни до ст. 7 Закону «Про Кабінет Міністрів України» та ст. 19 Закону «Про державну службу».

— Освітній комітет підтримав мій законопроект, яким я пропоную заборонити займати посади очільників закладів освіти та міністрів плагіаторам. Тепер слово за Верховною Радою! — повідомила Інна Совсун у дописі на Фейсбуці та пояснила, чому проблема академічної доброчесності хвилює не тільки наукову спільноту. — Плагіатор — це не просто людина, яка не спромоглася виконати вимоги освітньої програми та дотримуватися правил наукового дослідження. Плагіат — ознака викривленого морального компасу, відсутності етичних принципів, які є ключовими для людей, які збираються керувати країною, а також тих, хто у закладах освіти має відповідати серед іншого за боротьбу з порушеннями академічної доброчесності.

Співавторка законопроекту висловила сподівання, що «науковий ступінь нарешті перестане бути модним аксесуаром можновладців, а недоброчесні особи не матимуть доступу до управління країною».