Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проект закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка», спрямований на законодавче врегулювання підтримки молодих родин, та рекомендував парламенту відновити видачу «пакунків».

«Пакунку малюка» вже виповнилося три роки. Як і його адресати, він зростав і змінювався. Нині він складається переважно з товарів українського виробництва, лише 10 відсотків — іноземне постачання. Це справді якісні речі, дбайливо підібрані для маленьких українців нашими фахівцями та експертами ООН. Наразі «Пакунок» зупинили, щоб запровадити монетизацію, але, на жаль, молоді батьки не отримали не тільки всім відому коробку з подарунками від держави, а й коштів. Як писали мені особисто та в коментарях новоспечені матусі й татусі, монетизація для них вилилася у вісім годин черг і купу ксерокопій. До того ж необхідно після цього звернутися до банку для отримання спеціальної картки», — зазначила заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

Один з ініціаторів проекту Андрій Мотовиловець («Слуга народу») наголосив, що «в суспільстві є запит на цю зміну», молоді батьки за те, щоб повернути «пакунок малюка». Він зазначив, що собівартість набору найнеобхідніших речей для новонародженого маленького громадянина України становить 5 тисяч гривень, бо держава закуповує «пакунки» оптом, якщо родина окремо купує аналогічний набір товарів, то їх вартість зростає в межах 7—13 тисяч гривень.

«Держава має бути зручною насамперед для людей, а не для чиновників. «Пакунок малюка» — це допомога тут і зараз, уже в пологовому», — сказала Євгенія Кравчук. І додала, що «наступного року, коли запрацює відповідний розділ «Дії», сподіваюся, додамо і можливість вибору між «пакунком» і цільовими коштами».

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка», № 3006а. У четвер, 17 вересня, Верховна Рада цей проект закону ухвалила в першому читанні.

Також народні депутати обговорили законопроекти, з опрацювання яких комітет не є головним. Зокрема, члени комітету рекомендують прийняти з урахуванням пропозицій Уповноваженого Верховної Ради України та Міністерства внутрішніх справ України законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кримінальної відповідальності за вербування, залучення та (або) втягування дітей до участі у військових конфліктах чи діях, № 3040-1, та про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за втягнення дітей до участі в діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, № 3627.

Народні депутати підтримали рішення про створення робочої групи з удосконалення Закону України «Про доступ до публічної інформації». До її складу мають увійти 30 осіб. Головою робочої групи обрано народного депутата Євгенію Кравчук, заступником — медіаюриста Олександра Бурмагіна.