Про це заявив міський голова Запоріжжя Володимир Буряк.

Нагадаємо, 9 вересня Кабінет Міністрів прийняв постанову № 802 «Про створення міжрегіональних територіальних органів і ліквідацію територіальних органів Державної екологічної інспекції». Згідно з документом, держекологічні інспекції у Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізької, Херсонській, Миколаївській та Одеській областях ліквідуються. Замість них буде створено три міжрегіональні територіальні організації: Державну екологічну інспекцію Придніпровського округу, яка обслуговуватиме Дніпропетровську і Кіровоградську області; Державну екологічну інспекцію Південного округу, що працює на території Запорізької та Херсонської областей; Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу, яка обслуговуватиме Миколаївську та Одеську області.

На думку Володимира Буряка, існує ймовірність того, що керівництво нового підрозділу працюватиме в Херсонській області. Він зазначає, що на даний момент Державна екологічна інспекція має право проводити перевірки дотримання екологічних норм на підприємствах. А органи місцевого самоврядування такого права не мають.

«З одного боку, на всіх рівнях оголошується, що питання екології, стану довкілля є одними з найактуальніших. З другого — планується ліквідувати Державну екологічну інспекцію в Запорізькій області, створивши міжрегіональний підрозділ. Тут постає багато запитань. У тому числі, наскільки це доцільно, чи зможе підрозділ працювати ефективно, де він розташовуватиметься. Тому вважаю неприпустимим таке рішення», — заявив Володимир Буряк.

Міський голова підписав відповідне звернення на ім’я Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Врдночас міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський вважає, що скорочення кількості територіальних органів Держекоінспекції має низку переваг. Зокрема, це зменшить бюрократичний апарат, оптимізує видатки й можливість перерозподілу коштів на виконання заходів контролю.

«Крім того, із прийняттям Закону «Про державний екологічний контроль», проект якого вже зареєстровано у Верховній Раді України, їх діяльність стане ще ефективнішою, і сьогоднішня реорганізація системи лише сприятиме цьому», — зазначив міністр.