Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко в одному зі своїх недавніх інтерв’ю.

За словами чиновника, на самі дороги витратили менш як 10 мільярдів гривень «коронавірусного фонду»: «...Питання стоїть в ефективності використання цих коштів і можливості деяких міністерств правильно розпоряджатися бюджетними видатками. Тобто було б гірше... якби у місяці ми половину коштів фонду використали, а половину не використали, і виникло запитання, чому ж ми не ухвалили... ті рішення, які дали б нам змогу більш ефективно розпоряджатися державними фінансами. Тому що в грудні дороги вже ніхто не побудував би...»

Нагадаємо. Свого часу українським платникам податків на найвищому державному рівні пояснили, що частину грошей з Фонду боротьби з COVID-19 спрямовано на ремонт доріг, які ведуть у приймальні відділення опорних лікарень.

Хіба ж це не протидія поширенню коронавірусу! І з міністром фінансів не можна не погодитися щодо того, що в грудні, а ми додамо — після завершення місцевих виборів — буде вже не до ремонту доріг...

Тим часом Мінрегіон інформує про підготовку дорожньо-мостового господарства України. Але на цей раз йдеться про традиційну щорічну підготовку доріг та мостів до роботи в осінньо-зимовий період 2020/21 року. Орієнтовний загальний плановий обсяг фінансування робіт у рамках підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2020/21 року становить 8 881,07 млн грн.

Міністерство звітує, що на початок вересня фактично проведено майже 80% капітальних та поточних ремонтів вулиць і доріг, підготовлено понад 81% спеціалізованої техніки та шанцевих інструментів, заготовлено більш як 82% посипкового матеріалу і реагентів.

У Мінрегіоні запевнили, що розподіл коштів на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг міст та інших населених пунктів здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування, у віданні яких вони перебувають, з метою збереження та розвитку вулично-дорожньої мережі відповідно до пріоритетів, визначених державними програмами та перспективними планами розвитку транспортної системи міст та інших населених пунктів.

Не втрималися у Мінрегіоні і від порівняння. У рамках підготовки дорожньо-мостового господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2020/2021 року проведено капітального та поточного ремонтів вулично-дорожньої мережі на 10 млн м2 більше, ніж у минулому році, та виділено коштів на виконання зазначених робіт на 448,0 млн грн більше, ніж при підготовці до опалювального сезону 2019/2020 року.

Насамкінець залишається сказати, що у Кабінеті Міністрів України готовність країни до нового опалювального сезону високо оцінили: «...Станом на 18 вересня Україна готова до осінньо-зимового опалювального сезону на 90%, а запаси палива на ТЕС і ТЕЦ стабільно високі», — йдеться в повідомленні.

В уряді заявили, що забезпечили «всі умови для успішної підготовки та проходження зими».

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив очільникам облдержадміністрацій щотижня проводити наради з підготовки до опалювального сезону.

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Фото: suspilne.media